Читај ми!

Kampanja „Osloni se na mene“, registar davalaca koštane srži

Zato što na svetu možda postoji jedna jedina osoba koja može da pomogne nekome ko je teško oboleo, zato je neophodno da i u nacionalnom, ali i svetskom registru davalaca koštane srži, bude što više građana. Zato što ih nema mnogo, poreknuta je kampanja "Osloni se na mene", a cilj je da do kraja godine u registru bude 100 000 građana.

Ovo je Vanja. Pre sedam dana darivala je svoje matične ćelije iz periferne krvi. I već je spasila život nepoznatoj osobi, negde u inostranstvu. A ovo je Dobrivoje. Bolovao je od akutne leukemije. Njemu su pre 6 godina transplantirane matične ćelije jedne Nemice koja je član Svetskog registra davalaca.

„Završilo se dobro zato sto je tamo negde u Nemačkoj postojao neko ko je imao kod koji odgovara mom kodu i ćelije su mogle da se transplantiraju sa malo rizika. Mmoja ćerka je u registru, sestrić moje supruge, očekujem da će i moj sin kada napuni 18 godina otići da se prijavi", istakao je Dobrivoje Stepanović, transplantirani pacijent. .

„Nije ni bolno ni neprijatno, a tim doktora koji je izuzetno stručan pobrine se da sve bude maksimalno bezbedno, i nijedan rizik za davaoca ne postoji. S druge strane, pristupanjem Registru vi dobijate šansu da nekome spasite život, često su primaoci deca", rekla je

Vanja Tadić, 37 godina/davalac matičnih ćelija.
Ako imate od 18 do 45 godina, i ne bolujete od teških oboljenja, možete postati član Registra davalaca koštane srži.

„Transplantacija matičnih ćelija hematopoze je jedini put za izlečenje mnogih hematoloških oboljenja , bolesti imunog sistema i metabolizma. Jedini lek je upravo transplantacija...Zato je važno da postoji Nacionalni jak registar..Zašto, sa povećanjem broja povećava se mogućnost da prionađemo poduzdanog davaoca za sto veći broj naših bolesnika", istakla je dr Glorija Blagojević,Institut za transfuziju krvi- Registar davalaca koštane srži.

Transplantacije matičnih ćelija rade se u nekoliko zdravstvenih ustanova u Srbiji, kod dece, samo u Institutu za majku i dete.

Da se upišete u Registar, možete u svakom zavodu za transfuziju krvi. Sada nas je 10. 000 , a u slovenačkom dva puta više. Svetski registar broji više od 40 miliona ljudi.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво