Jahanje kao lek

Svetski eksperti odavno znaju za terapeutsko jahanje i primenjuju ga u lečenju raznih bolesti. Odnedavno timovi stručnjaka u Pančevu i Nišu primenjuju ovakav vid lečenja, a najčešći pacijenti su mališani oboleli od autizma i cerebralne paralize.

Brojne medicinske studije pokazale su da konj kao plemenita životinja može da pomogne čoveku u lečenju 25 različitih vrsta bolesti. Zbog toga u nekim zapadnoevropskim zemljama takozvano terapeutsko jahanje ima tradiciju dugu skoro pola veka.

U Srbiji su taj metod lečenja prvi počeli da primenjuju Pančevci, koji su znanje preneli i kolegama u Nišu.

Prve korake dvanestogodišnja Aleksandra Nikolić, koja boluje od cerebralne paralize, napravila je zahvaljujući svom prijatelju konju Flešu, s kojim se na niškom manježu drži dva puta nedeljno.

Aleksandra kaže da joj terapija mnogo pomaže, da se bolje oseća i da joj najveća želja da prohoda bez ičije pomoći.

Miona Nikolić, Aleksandrina majka, prezadovoljna je jer je njeno dete oslobođeno ogromnog straha i dobilo ogromno sampouzdanje, ojačalo mišiće i mnogo poboljšalo ravnotežu.

Instruktor terapijskog jahanja u Nišu Vladeta Veljović, kaže da ima odličnih razultata, da su svi roditelji zadovoljni i da je posebno srećan što se deca bolje osećaju.

Na Dečjem odeljenju Niške klinike za rehabilitaciju potvrdili su da inetreresovanje za terapijsko jahanje raste. Lekari su takođe spremni da se što pre uključe u program, jer dosad nisu znali da Niš ima takav vid terapije.  

Načelnica Dečjeg odeljenja Klinike za rehabilitaciju u Nišu doktorka Lidija Dimitrijević ipak upozorava  da se terpijsko jahanje mora sprovoditi u saradnji sa lekarima, pogotovo fizijatrima i neurolozima i da ima dece koja imaju indikacije za terpijsko jahanje, ali ipak ne bi smela da budu uklljučena u program.

Prvi susret sa životinjama u terpijske svrhe korisnici Centra za duševne poremećaje imali su pre tri godine. Najbolji rezultati postignuti su kod dece obolele od autizma.

Marina Milanov, direktor centra „Mara", priča da su deca prvo razumela konje i da su konatakt s terpeutom uspostavljala posredstvom konja te tako ispunjavala zahteve terpeuta.

Osim Aleksandre u niškom manježu dva puta nedeljno sa konjima se druži još trinestoro dece.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво