Читај ми!

Alkohol i kovid 19 – dobre vesti za umerene vinopije

Tim kineskih naučnika analizirao je vezu između konzumiranja različitih alkoholnih pića i rizika povezanih sa kovid infekcijom. Njihovi rezultati donekle ohrabruju ljubitelje vina, ali dramatično upozoravaju pivopije i ljubitelje žestoke kapljice.

Istraživači iz bolnice Kangning i Sautvest u Šendženu analizirali su 473.957 ispitanika prosečne starosti od 69 godina iz baze podataka Biobanke Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući 16.559 osoba koje su bile pozitivne na kovid 19.

Ispitanici su podeljeni u grupe prema statusu konzumiranja alkohola – ljudi koji ne piju, bivši pijanci i sadašnji pijanci; kao i po učestalosti konzumiranja alkohola – manje od tri puta nedeljno, više od tri puta nedeljno i nikada.

Naučnici su kao referentnu tačku za utvrđivanje stepena alkoholisanosti koristili kriterijume koji su prihvaćeni u Velikoj Britaniji. Prema tim merilima jedna čaša vina se računa kao jedna i po jedinica alkohola, a krigla piva manje jačine kao dve jedinice.

Prema analiziranim podacima ispostavilo se da „crveno vino, belo vino i šampanjac donekle smanjuju rizik od kovida 19“. Oni koji nedeljno popiju jednu do četiri čaše vina ili šampanjca smanjuju rizik od kovid infekcije za sedam do osam odsto u poređenju sa onima koji ne piju. Međutim, ovaj zaštitni efekat se ne registruje ukoliko konzumiraju pet ili više čaša nedeljno.

Takođe, oni koji su nedeljno pili jednu ili dve čaše desertnog vina smanjili su rizik od infekcije kovidom za 12 odsto u odnosu na one koji ne piju. Ali, isto tako, ukoliko su pili tri ili više čaša, nije primećen smanjeni rizik od obolevanja.

Naglašavajući da teško opijanje nije zdravo ni sa jednom kategorijom alkoholnih pića, naučnici su u izveštaju objavljenom u časopisu Frontiers in Nutrition precizirali da „status, učestalost, količina i vrste alkoholnih pića nisu povezani sa smrtnošću uzrokovanom kovidom 19“.

Međutim, izveštaj tima donosi loše vesti za ljubitelje piva, sajdera i žestokih pića.

„Konzumiranje piva i sajdera povećalo je rizik od zaražavanja, bez obzira na učestalost i količinu konzumiranja alkohola“, navodi se u izveštaju.

Stoga, tvrde istraživači, „smernice za javno zdravlje u cilju smanjenja rizika od zaražavanja koronavirusom treba usmeriti na zagovaranje zdravih životnih navika i upozorenjima potrošačima piva, sajdera i žestokih pića“.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво