Читај ми!

Naučite da prepoznate simptome moždanog udara i nikako ne odlažite odlazak kod lekara

U Srbiji svakih 15 minuta neko doživi moždani udar, koji svakog sata odnese po jedan život. To su bili podaci pre pandemije, a kako je sada uoči Dana borbe protiv moždanog udara, za RTS govori profesorka Dejana Jovanović neurolog Kliničkog centra Srbije.

Promenio vam se hod, iskrivila su vam se usta i lice, teško pomerate ruku, noga vam je oslabila, otežano govorite, bez oklevanja pozovite hitnu pomoć na 194 – poruka je kampanje Ministarstva zdravlja, Prepoznajte simptome moždanog udara na vreme – Vreme je za život.

Kada je počela pandemija koronavirusa, kako navodi gošća Dnevnika, prof. dr Dejana Jovanović, neurolog, bilo je pacijenata koji su odlagali svoj dolazak lekaru iako su imali jasne znake i simptome moždanog udara, čak i teških oblika.

„Međutim, sada to više nije slučaj, ali ono što nam se čini je da možda u našoj nekovid bolnici imamo manje pacijenata, ali to pripisujemo tome da verovatno pacijenti sa moždanim udarom imaju i akutnu kovid infekciju i da su hospitalizovani u odgovarajućim kovid bolnicama“, dodaje doktorka Jovanović.

Pacijenti sa moždanim udarom su najčešće oni koji imaju više faktora rizika, kao što su šećerna bolest, povišen krvni pritisak, poremećaj srčanog ritma, ali postoje, nažalost, i mladi ljudi koji nemaju te faktore rizika, dodaje sagovornica Ivane Božović.

„Primećeno je da jedan do dva odsto kovid pacijenata razvije moždani udar, bilo tokom akutne kovid infekcije ili u nekom postkovid periodu. Kada se uporedi klinička slika pacijenata, ovi sa kovid infekcijom imaju daleko težu sliku, zahvaćeni su im veliki krvni sudovi. To su obavezno pacijenti sa hipertenzijom ili dijabetesom i njihova prognoza je daleko lošija u smislu da je značajno veći mortalitet“, napominje dr Dejana Jovanović.

Kod pacijenata koji su imali moždani udar vakcinacija bi trebalo da bude obavezna i to bilo kojom od raspoloživih vakcina od šest do 12 nedelja posle bolesti.

U svakom slučaju, koliko god da se radi o teškoj bolesti, napominje profesorka, danas specijalisti poseduju izuzetno moćna terapijska sredstva da pomognu pacijentima. Poseduju terapiju koja omogućava otpušavanje krvnih sudova, bilo lekovima bilo odgovarajućom intervencijom, koja omogućava da pacijent nema bilo kakvih posledica.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво