Читај ми!

Lekari podsećaju – redovni mamografski pregledi čuvaju glavu

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke. Tada se i u našoj zemlji više govori o značaju prevencije, redovnih pregleda i blagovremenog otkrivanja bolesti, pa onda i lečenju. Međutim, o ovom problemu ne treba govoriti samo u oktobru.

Svakodnevno treba reći i prijateljici, i ćerki, i mami, i sestri, i tetki, i baki, i ujni, i to ne samo ženama već i muškarcima jer rak dojke se javlja i kod muškog pola, da je redovan pregled najbolja zaštita.

Mobilni mamograf posle kraće pauze ponovo radi i trenutno se nalazi na Kelemegdanu. Interesovanje žena za preglede je veliko. Kako navodi dr Mirjana Tošić iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ akcija je počela 17. oktobra i do sada je pregledano više od četiri stotine žena.

„Veliki je odziv i veliko interesovanje. Do sada je već prijavljeno više od hiljadu žena, te više nema slobodnih termina. Izlazimo u susret svim ženama koje su zakazale pregled i kampanja koja je trebalo da traje do 31. oktobra, produžava se do 14. novembra“, naglašava doktorka Tošić.

Potrebno je da prođe najmanje tri nedelje kako bi se znali rezultati mamografskih pregleda.

Žene koje nisu u poslednje dve godine radile preglede i nisu uspele da zakažu termin, trebalo bi da se obrate svom izabranom ginekologu i u savetovanju sa njim odrade preventivni pregled u okviru doma zdravlja, savetuje sagovornica Ane Stamenković.

„Preventivni mamografski pregled se vrši kod zdravih žena u cilju kontrole posle 45. godine života jer i stope obolevanja u poslednje vreme pokazuju da se ta starosna granica spustila, ali je i dalje populacija na koju se odnosi mamografski skrining od 50. do 69. godine života“, navodi dr Mirjana Tošić.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво