Читај ми!

Da li rodno neutralne lutke ruše stereotipe ili zbunjuju decu

Bespolne lutke koje su hit u svetu stigle su i u Srbiju, što je dovelo do polemike o tome kako ovakve igračke utiču na decu. U pitanju su lutke koje mogu biti i muško i žensko, a kompanije koje ih proizvode tvrde da time žele da rade na uklanjanju rodnih stereotipa. I dok se jedni tome raduju, drugi brinu da bi to moglo negativno da utiče na razvoj dece i da ih, u najmanju ruku zbunjuje.

Nekada zgodna, dugokosa lutka plave kose, danas lutka koja istovremeno može biti i dečak i devojčica.

Proizvođači igračaka tvrde da se ovim rodno neutralnim lutakama ruše predrasude i rodni stereotipi.

Svest o identitetu deca razvijaju već u drugoj godini života, pa ovakve igračke ne mogu da zbune mališane, tvrde stručnjaci.

„Bitan je kontekst u kome se odvija igra i da li je moguća igra i zavisno od tog konteksta mi zapravo dajemo značaj igračkama. Ovo je više najava za odrasle u kom pravcu će se kretati neka očekivanja od socijane sredine“, objašnjava psiholog Branka Tišma.

Prema njenim rečima, igračke nam posreduju jedno socijalno okruženje i neku vrstu očekivanja: „U tom slučaju ako se podudare i ako se deci na tom ranom uzrastu budu postavljali takvi zahtevi da ne razlikuju pol onih koji ih okružuju, a te razlike su vrlo jasne, u našem izgledu, u našem ponašanju, po sekundarnim seksualnim karakteristikama, deca ih vrlo jasno uočavaju, znači to može biti zbunjujuće“.

Matija Stefanović iz LGBT udruženja „Da se zna“ smatra da je dobro što su takve lutke počele da se proizvode.

„Mislim da su te igračke, čak daleko primerenije deci nego što su hiperseksualizovana Barbika, ili Ken. Takođe mislim da je jako zdravo da kompanija koja proizvodi barbike ruši sopstvene stereotipe o plavim, zgodnim, našminkanim lutkicama. Jedina poruka koju deca mogu od njih da prime to je da različiti ljudi mogu da nose različite frizure i da se oblače na različit način“, kaže Stefanović.

Prva rodno neutralna lutka proizvedena je 2019. godine, ubrzo su počele da se prodaju širom sveta, a kod nas se trenutno mogu kupiti jedino preko interneta.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво