Читај ми!

Trudnice i proširene vene - na koliko načina se mogu olakšati tegobe

Proširene vene na nogama su najčešći vaskularni problem sa kojim se trudnice suočavaju, a baš tokom tih devet meseci - operacija, koja je jedino pravo rešenje, nije moguća. Postoje, međutim, tri načina uz pomoć kojih se tegobe mogu umanjiti, a vaskularni hirurg dr Dario Jocić objašnjava koji su.

Da li će žena tokom trudnoće imati problem sa proširenim venama u najvećoj meri zavisi od genetike, a zatim od nakupljanja tečnosti, što se dešava kod svake žene koja je u drugom stanju, objašnjava vaskularni hirurg dr Dario Jocić.

„Same hormonske promene utiču na slabljenje zidova krvnih sudova i oni postaju podložniji tome da se prošire, dolazi do pritiska ploda i uvećane materice u maloj  karlici čime se onemogućava adekvatna drenaža, odnosno vraćanje venske krvi iz donjih delova tela prema srcu i zato dolazi do proširenih vena", objašnjava dr Jocić.

Napominje da trudnoća nije uzrok, ali jeste okidač kada se kod genetskog uzroka pojave proširene vene. 

Magične kreme za ovaj problem ne postoje, jer se genetika ne može pobediti, kaže dr Jocić.

„Ako mlada osoba ima proširene vene, to se rešava pre trudnoće, a operacija je jedini pravi metod", rekao je dr Jocić, dodajući da postoje mere kojima se mogu smanjiti tegobe.

„Gojaznost i velika težina do koje dolazi tokom trudnoće može da pogorša simptomatologiju, ali ako se vodi računa o težini u trudnoći, nose elastične čarape, redovno bavi fizičkom aktivnošću i šeta, jer šetnja je dobar prijatelj naših vena, to pomaže u smanjivanju tegoba", navodi dr Jocić.

Nakon trudnoće, kada se telo majke vrati u uobičajeno stanje, preporučuju se minimalno invazivne metode, kao što je laserska operacija vena.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво