Читај ми!

Dajte deci bubnjeve - biće inteligentnija

Motorika može da se vežba i uz bubnjeve. Stručnjaci tvrde da uopšte nije bitno koji instrument dete svira, jer će u svakom slučaju razviti podjednako levu i desnu hemisferu mozga, što utiče i na razvoj inteligencije.

Kosta ima 11 godina, sluša sve, od hip-hopa do rokenrola. Za bubnjeve se zainteresovao još dok je bio u vrtiću. Priliku da vežba na pravi način dobio je pre oko godinu dana u bubnjarskoj radionici Gorana Ljuboje. Za svaki novi ritam, kaže, potrebno je vreme.

„Non-stop mora da se vežba, malo kod kuće malo na času, nastavnik pomaže i nauči se“, priča Kosta Stanisavljević.

U radionicu dolazi jednom nedeljno, što je uklopio sa teniskim treninzima.

Tvrdi da mu sport pomaže u sviranju, ali i obrnuto, naročito za koncentraciju u igri.

„Tenis treniram pet puta nedeljno, i vidi se stvarno mnogo pomaže oko koordinacije i energije, kao i bubnjevi za tenis", dodaje Kosta.

Kostini roditelji misle da je važno da dete svira neki instrument, bez obzira na to da li će se u budućnosti baviti muzikom.

„Značaj bilo kog instrumenta je da se podjednako razvijaju i leva i desna hemisfera mozga, kod dece se razvija veći broj sinapsi i to jako utiče na inteligenciju. Zato roditelji uključite vašu decu u svet muzike, šta god žele, nije važno šta, važno je samo da se svira", rekla je Kostina majka Vanja Stanisavljević.

Ne dolaze samo deca i tinejdžeri u ovu muzičku radionicu.

„Dolaze i stariji, da kažemo moje godište - pošto bubanj je lekovit, to je antistres, tako da dolazi dosta i starijih na terapiju što se kaže", ispričao je nastavnik Goran Ljuboja.

Svako ko dođe da vežba, ima različite motive, ali i pristup instrumentu. Uostalom, i u svetu profesionalnih bubnjara ne postoje dva koja sviraju potpuno isto, tvrde poznavaoci.

„Svi su različiti, prvo ide motorika, sedenje, pokreti da to bude sinhronizovano. Odnos sa palicom ali sve kroz ritmove, uvek se uči neki ritam pa se onda poboljšava tehnika i sve ostalo. Ritmovi su ti koji vas poboljšavaju", dodaje Ljuboja.

Harizmatični bubnjar Stjuart Kouplend jednom prilikom izjavio je da se bubnjevi najlakši instrument za savladati a legendarni Džef Porkaro da je tremu i nervozu iskoristio za duhove na dobošu.

Priča se da je tako nastala čuvena pesma Rozena. Korak dalje otišao je beogradski bubnjar Miodrag Bujošević kada je za sebe, skromno rekao:„Ako sam mogao ja da naučim da sviram bubnjeve, onda može svako".

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво