Читај ми!

Jačaju imunitet i mišiće a nisu doping – piskavica, zob i đavolja trepavica

Istoričari su otkrili da su učesnici drevnih Olimpijskih igara pre takmičenja uzimali seme piskavice kako bi pojačali svoju snagu. Verovatno otuda dolazi i ime po kom je ova biljka poznata – grčko seme.

Uz pomen lekovitosti „grčkog semena“, počinje priča o biljkama koje pomažu sportistima, a nisu doping.

„To je jedna relativno malo poznata biljka, ali izuzetno korisna i kvalitetna biljka, seme raste u jednom rogu, a biljka je visoka do pola metra“, rekao je u Jutarnjem programu Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, i dodao je da je piskavica odlična hrana, odnosno suplement za sportiste, ali i sve druge ljude.

Piskavica sadrži velike količine fosfora, kalcijuma, gvožđa, etarska ulja koja mu daju specifičan miris, alkaloide i ima kompleksan hemijski sastav. Koristi se u kuhinji i kao začin.

„Bezbedna je biljka i mogu da je koriste i deca jer pomaže da se proteini u našoj ishrani bolje iskoriste, povećava broj crvenih krvnih zrnaca, reguliše nivo šećera u krvi i preporučuje se ljudima koji imaju problema sa insulinskom rezistencijim“, kaže Antonijević.

Seme piskavice se melje električnim mlinom jer je veoma tvrdo. Može se preliti vodom uveče, ujutru pokuvati i popiti čaj. Piskavica je korisna i za ljude koji se oporavljaju od nekih teških bolesti.

Može se kupiti u radnjama zdrave hrane a inače dobro uspeva i u našim uslovima.

Kada reč o semenu o zobi ili ovsa, Antonijević objašnjava da je ovsena kaša korisna za mišićnu masu.

„Od neoljuštenog ovsa se može spremati čaj koji je jako koristan. Šaka ovsa, koji se opere dobro hladnom vodom, nalije se litrom hladne vode, i pusti da vri 10 do 15 minuta. Ostavite da se ohladi 15 do 20 minuta, i popijete. Korisno je za jačanje celog organizma ali i za detoksikaciju", objasnio je Antonijević, i dodao da zob pospešuje izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma.

Zob je dobra i za kupke, posebno je korisna za ljude sa osetljivom kožom.

Kako je babin zub zapravo koristan 

Babin zub ili đavolja trepavica, biljka bodljikavih plodova, takođe je korisna, ali može se i zloupotrebiti. Koriste se njeni listovi i plodovi. Utiče na novo testosterona. Podiže raspoloženje i jača mišiće.

„Ova biljka je kao čaj korisna, ali može se zloupotrebiti jer se od nje prave koncentrovani ekstrakti, čiju upotrebu nikako ne preporučujemo. Ova biljka je često sastojak preparata za jačanje potencije, a koristi se i kod osoba koje imaju problem sa sterilitetom", ispričao je Antonijević.

Antonijević je pomenuo i sibirski ženšen, kao biljku koju koriste ruski sportisti za jačanje imuniteta i izdržljivosti.

„Sadrži veliku količinu cinka, vitamin A, vitamin B6, a kod nas na tržištu ima preparata gde ima ekstrakta ove biljke", kaže.

Hrastova sjajnica je pečurka na koju je travar posebno ukazao. Koristi se dugo na Istoku u tradicionalnoj medicini.

„Sportisti je posebno koriste jer pomaže organizmu da se izbori sa različitim vrstama stresa. Bilo da je to fizički stres, umor, zračenje, psihički stres... Preporučuje se svima koji treba da pojačuju krvnu sliku", rekao je Antonijević.

Čaj od ove pečurke se sprema tako što se ona uveče usitni, potopi u vodu, a sutradan se kuva pola sata. Gljiva se može koristiti dva puta.

Na kraju, kod sportskih povreda, mogu da pomognu i etarska ulja.

„Kada su u pitanju bolovi u mišićima i zglobovima, u grupu ulja koja su posebno efikasna, spadaju etarska ulja eukaliptusa, ruzmarina, nane i to su sve ulja koja izazivaju fino hlađenje i opuštanje mišića. Mogu da se koriste u kupkama, a mogu da se stavljaju i u meleme“, objasnio je Momčilo Antonijević, i napomenuo da ta ulja treba koristiti uvek u razblaženom obliku, zajedno sa drugim nosećim uljima kao što su suncokretovo, susamovo, bademovo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво