Читај ми!

Uspeh stručnjaka sa VMA uprkos pandemiji – prva neinvazivna operacija jednjaka u Srbiji

Uprkos velikom pritisku na zaposlene na Vojnomedicinskoj akademiji od početka pandemije koronavirusa, stručnjaci ove ustanove uspeli su da uvedu novu metodu operacije jednjaka. Profesor doktor Radoje Doder, načelnik Klinike za gastroenterologiju VMA, govorio je za RTS o ovoj metodi, ali dao i savete kako da sačuvamo sistem organa za varenje.

Vojnomedicinska akademija je od početka pandemije koronavirusa van kovid sistema. Međutim, zaposleni u ovoj ustanovi bili su u bolnici na Karaburmi i u drugim klinikama gde je pomoć bila potrebna.

Uprkos tome, na Klinici za gastroenterologiju VMA uspeli su da urade operaciju jednjaka, koja do sada nije rađena kod nas.

„I pored velikog pritiska, mi smo nastojali da pratimo tokove u medicini i za ovih godinu dana uveli smo novu metodu lečenja, proširenje jednaka, to jest hipofaringsa u početnom delu jednjaka stvara se jedno kesasto proširenje koje nije tako često, u Srbiji kod oko 600-700 bolesnika“, kaže prof. dr Radoje Doder, načelnik Klinike za gastroenterologiju VMA.

Prema njegovim rečima, za te pacijente to predstavlja ozbiljan problem jer kad divertiti narastu gutanje je otežano, javlja se kašalj, a u težim slučajevima može se razviti pneumonija, odnosno upala pluća.

Javlja se u starijoj životnoj dobi, posle 60. godine, pa oboleli teže podnose tegobe.

Dosadašnji način lečenja u Srbiji nije podrazumevao endoskopsku intervenciju.

„Već 20-30 godina pokušava se uvesti minimalno invazivna hirurgija, znači bez rezova da bi što komfornije bilo za pacijenta. Uveli smo metodu koju preporučuje Evropsko udruženje za digestivnu endoskopiju koje u svojim preporukama kaže da treba nastojati da se to rešava endoskopski“, objašnjava dr Doder. 

Tokom prethodna dva meseca, kod četiri pacijenta endoskopska metoda je primenjena u lečenju. Pacijenti nisu imali nikakve komplikacije, a imaju u potpunosti uklonjene tegobe.

„Samo smo jednog pacijenta jedan dan bolnički opservirali, ostali su išli kući. Već narednog dana bi počinjali sa normalnom ishranom i praćenjem u ova dva meseca pacijenti su u potpunosti zadovoljni kao i mi“, istakao je dr Doder.

Genetika, način ishrane i stres protiv digestivnog trakta 

Genetika i način ishrane su dominantni kod bolesti stomaka i creva. Stres je kap u prepunoj čaši.

„Nezdrava i nepravilna ishrana je jeda od razloga za bolesti digestivnog trakta, a kod drugih, mlađih pacijenata je ono što se nasledi. Znači do 40-50 godina je dominantna gentika“, naglasio je gost Jutarnjeg programa.

Digestivni trakt možemo očuvati uravnoteženom ishranom, unosom četiri do pet obroka dnevno. Ne treba unositi velike količine hrane, niti masna, kalorična hrana.

„Danas se ne trošimo toliko pa kao posledicu imamo gojaznost pa onda ne samo da dolazi do oštećenja digestivnog trakta i jetre nego čitavog organizma“, ukazao je dr Doder. 

Suština je u pet obroka i raznovrsnoj, uravnoteženoj ishrani

Voda je najzdravije piće i treba da je unosimo redovno i više, naročito kada su visoke temperature. Treba je piti pre obroka. 

Svaka peta osoba u Srbiji pati od sindroma nervoznog debelog creva. Čak 40 odsto onih koji se javljaju gastroenterologu čine to zbog ovog zdravstvenog problema.

„Iritabilno crevo ne ugrožava pacijenta ali mu remete kvalitet života“, navodi dr Doder.

Komentarišući popularnost dijeta za redukciju telesne težine, kao i raznih programa ishrane, dr Doder je ponovio da je najvažnija raznovrsna i uravnotežena ishrana.

„Treba imati pet obroka raspoređenih tokom dana, raznovrsnu hranu unositi. To je sva suština“, poručio je dr Doder. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво