Читај ми!

Obavljena prva transplantacija veštačkog srca u Italiji

Francuska kompanija Karma (Carmat) je objavila da je prodala prvo veštačko srce od bioplastike, nazvano „ezon“ (Aeson), koje je presađeno pacijentu u italijanskoj bolnici u Napulju, čime je utrt put daljem komercijalnom razvoju.

Ugradnju ovog potpuno veštačkog srca je izveo kardiolog Siro Majelo na klinici u Napulju, koja je među prvima u Italiji počela sa primenom ovakvih medicinskih pomagala.

Troškovi operacije su iznosili 150.000 evra.

Do sada je veštačko srce ezon ugrađivano samo u okviru kliničkih studija, naglasila je portparolka kompanije, dodajući da je troškove operacije pokrio regionalni zdravstveni fond koji očekuje povrat sredstava od državnog italijanskog zdravstvenog osiguranja.

Ovo veštačko srce od bioplastike namenjeno je svim pacijentima koji pate od hroničnog zastoja srčanog rada ili akutnog zastoja koji se javlja posle infarkta. Ovaj izum bi trebalo da pomogne i svim bolesnicima sa kardiovaskularnim smetnjama i arterijskom hipertenzijom.

Iz „Karme” su 15. jula objavili i prvo presađivanje veštačkog srca u Sjedinjenim Državama u sklopu kliničkih ispitivanja Univerzitetske klinike Daram u Severnoj Karolini, koja je deo Univerziteta Djuk.

Posle ovog saopštenja vrednost deonica „Karme” je na pariskoj berzi porasla za 6,77 odsto.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво