Читај ми!

Drveće u vašoj ulici smanjuje rizik od depresije

Stabla u ulici u kojoj živimo mogu uticati na smanjenje rizika od depresije i potrebe za antidepresivima, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Mnogobrojne studije već su pokazale da životna sredina može snažno uticati na mentalno zdravlje, pa je nemački istraživački tim pokušao da proceni mogu li svakodnevni predmeti kojima su ljudi okruženi, poput stabala pored kojih prolazimo kad izađemo iz kuće, imati pozitivan uticaj, prenosi Indipendent.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene od 10.000 stanovnika Lajpciga u Nemačkoj i otkrili korelaciju između broja stabala u ulici u kojoj živimo i antidepresiva prepisanih pacijentu.

Veći broj stabala drveća na manje od 100 metara od nečije kuće dovedena je u vezu sa manjim rizikom od potrebe za antidepresivima, navode istraživači.

Korelacija je bila posebno uočljiva kod ugroženijih grupa kod kojih postoji veća verovatnoća da će im u Nemačkoj biti prepisani lekovi protiv depresije.

Vodeća autorka studije dr Melisa Marseles istakla je da otkriće njenog tima sugeriše da drveće u ulici ili okolini mesta stanovanja, čak i na maloj, dostupnoj javnoj zelenoj površini, može pomoći da se smanji jaz u zdravstvenim nejednakostima između ekonomski različitih društvenih grupa.

„Ovo su dobre vesti jer je drveće u ulici relativno lako posaditi i njihov broj se može povećati bez mnogo napora u planiranju“, istakla je dr Marseles.

Istraživači kažu da osim koristi za mentalno zdravlje, više drveća u našoj neposrednoj okolini takođe može doprineti ublažavanju klimatskih promena.

„Naša studija pokazuje da je priroda koja se nalazi blizu kuće – biodiverzitet koji vidite kroz prozor ili kada šetate ili se vozite na posao, u školu ili u kupovinu – važna za mentalno zdravlje“, dodala je doktorka Dajana Bouler, koja je u timu bila zadužena za analizu podataka.

Naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje podstaći nadležne u više gradova da sade drveće u urbanim sredinama.

Projekat su sproveli Helmholcov centar za istraživanje životne sredine (UFZ), Nemački centar za integrativna istraživanja biodiverziteta (iDiv), Univerzitet u Lajpcigu i Univerzitet „Fridrih Šiler“ u Jeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво