Читај ми!

Ujedinjene nacije skinule marihuanu sa liste najopasnijih droga

Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije, Komisija za narkotike UN-a odstranila je kanabis sa liste najopasnijih droga usvojene konvencijom 1961. godine. Očekuje se da će ova odluka imati dalekosežan uticaj na ispitivanje i medicinsko korišćenje marihuane širom sveta.

Pre glasanja, kanabis i smola od kanabisa nalazili su se na listi pored heroina, metadona, morfina, opijuma i kokaina.

Komisija UN-a za narkotike uključuje 53 zemlje članice, a glasanje o reklasifikaciji marihuane bilo je veoma napeto – predlog je usvojen sa 27 člasova za i 25 protiv uz ukrajinski glas koji je bio odsutan.

SAD i većina država Evropske unije glasalo je za, dok su Kina, Pakistan i Rusija bile među državama koje su se protivile predlogu, prenosi Forbs.

Komisija je takođe razmatrala i druge predloge, poput stavljanja posebnih preparata na bazi THC-a na liste lekova, ali nijedan od pet predloga nije usvojen.

„Ovakav ishod ne znači da će se legalizacija odjednom desiti širom sveta, ali bi mogao da bude prekretnica“, kaže Džesika Stajnberg, direktorka u firmi "Global C" koja lobira za upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Tržište marihuane, koja se koristi u medicinske i rekreativne svrhe, procenjuje se da će do 2025. godine dostići vrednost od 34 milijarde dolara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво