Читај ми!

Kako se od sirupa protiv stomačnih tegoba dobija „sindrom vukodlaka"

Oko dvadesetoro dece u Španiji postalo je neočekivano maljavo po celom telu, a razlog je pogrešan lek koji su pili za ublažavanje stomačnih tegoba.

Posle prijavljenih slučajeva, predstavnici lokalnih vlasti potvrdili su da je grupi dece greškom dat minoksidil, supstanca koja se koristi za rast kose, umesto omeprazola, koji se koristi za lečenje želudačnog refluksa. 

Pogrešno obeleženi sirup isporučen je apotekama u Granadi, Kantabriji i Valenciji, gde su ga u laboratoriji zaposleni greškom umešali u formulu za lečenje refluksa.

Najpre su se oglasili ljuti roditelji dece iz Andaluzije, a onda se saznalo da istih slučajeva ima i u drugim delovima države.

Prošle su dve godine od greške farmaceuta, a roditelji navode da, iako je prošlo toliko, i uprkos lečenju, dlake kod njihove dece i dalje rastu svuda po telu i traže odštetu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, vlasti su krajem jula prošle godine saznale za ovu grešku kada je grupa porodica, koju je zastupao advokat Havijer Diaz Aparićio, podnela žalbu sudu.

Ipak, bilo je potrebno čak dva meseca da se greška „prepozna" i da se zatvori laboratorija u kojoj je greška napravljena, kao i da se lek povuče.

„Ništa nam nije rečeno. Besna sam, uplašena i osećam se neshvaćeno i potpuno nemam razumevanja više ni za koga", rekla je Amaja, jedna od majki dece koja su uzimala pogrešan lek.

Porodice su sada podnele građanske i krivične prijave protiv laboratorije i nekoliko kompanija koje se bave uvozom i distribucijom lekova, kao i protiv apoteka, koje je sudija oslobodio optužbi.

Kod dece koja su pila pogrešan sirup, razvio se poremećaj sličan hipertrihozi, koji je poznat i kao „sindrom vukodlaka".

Kipertrihoza je bolest za koju još nema leka, ali u ovom slučaju je posledica pogrešnog lečenja, pa se ne zna da li će i kako stručnjaci moći da pomognu deci koja su žrtve farmaceutske greške.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво