Читај ми!

Lekovite biljke kao hrana, farba, detalj enterijera

Biljke sa lekovitim svojstvima, koje su često i hrana, koristimo zbog njihovih sastojaka koji su blagotvorni za zdravlje. Međutim, primena biljaka može biti dosta šira.

Narodni travar Momčilo Antonijević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakao da biljke mogu da se koriste za razne stvari. Neke biljke kao što je kopriva su rekorderi po broju i načinu upotrebe. 

Zna se da se od koprive može praviti platno, jer ima izuzetno izdržljiva vlakna, kao konoplja. Kopriva je bogata mikroelementima, ima puno kalijuma, kalcijuma, natrijuma, magnezijuma, fosfora.

„Važna biljka je i kurkuma i ja sam je upotrebio da bih ofarbao vunene čarape koje su dobile divnu narandžastu boju", ispričao je narodni travar Momčilo Antonijević.

I kopriva se koristi za farbanje. Koprivom može da se farba u zeleno, ako se koristi koren ove biljke može i u žuto. Od lista oraha dobija se tamno braon boja.

Bajka o letećem ćilimu

Interesantna je i biljka koju mi nazivamo zrneš, a u svetu je nazivaju erganum hamala.

„Profesor Radiša Jančić sa farmaceutskog fakulteta koji je predavao botaniku rekao mi je da je bajka o letećem ćilimu nastala od zrneša. Nazivaju je još i tursko crveno jer se koristila za farbanje fesova u crvenu boju. Nekada je rasla u našoj zemlji, danas je ima samou okoloni Vranja i zaštićena je vrsta", rekao je Antonijević.

„Sve žene koje su u Bagdadu tkale tepihe i farbale tu crvenu vunu, dodirivale su usta i posle određenog vremena su imale osećaj da se odvajaju od zemlje i da lete. Ova biljka sadrži neke od blagoaktivnih supstanci i bajka o letećem ćilimu potiče odatle", dodao je.

Lekovite i mirisne biljke mogu da budu lep deo enterijera. Takav jedan ukrasni tanjir napravile su sve studentkinje arhitekture koje svoju radionicu imaju u jednoj podrum-garaži na Novom Beogradu.

Anja i Nikolina same sakupljaju biljke i time zadržavaju kontakt sa prirodom. Priroda je njihova neiscrpna inspiracija i motivacija.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво