Najbolji rezultati u estetskoj hirurgiji se ne vide

Dok je pandemija na globalnom nivou zatvorila vrata za određena zanimanja, za druga je otvorila. Možda neočekivano, ali poslednjih meseci plastični hirurzi širom sveta imaju pune ruke posla.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a doktorka Gordana Kuka Epstin specijaliste plastične hirurgije koja živi i radi u Americi istakla je da za odluku pacijenta da se podvrgne estetskoj hirurgiji ima više faktora. 

"Ljudi provode više vremena kod kuće, možda su imali više vremena da gledaju sebe, da traže te neke male nedostatke i našli su nešto što bi voleli da koriguju. S druge strane, kod kuće su, brzo će se oporaviti, niko ih neće videti, a možda ne idu na letovanje, ne kupuju neke stvari i žele da taj novac ulože u sebe", rekla je specijalista plastične hirurgije.

Ko su sada najčešće vaši pacijenti?

„Tu nema pravila, pacijenti su svi oni koji nešto žele da promene bez obzira na godine", istakla je doktorka.

Šta u poslednje vreme traže pacijenti?

„Zbog maski koje nosimo eksponiranije su oči i pacijenti za nijansu više traže intervencije vezane za oči, zovemo ih Kovid estetske intervencije", istakla je doktorka.

Napominje da su u primeni opšte mere preventivne zaštite od Kovida, štitimo pacijente i nas, a potreban je i negativan pi-si- ar test.

Svaka žena čula je za botoks, hijaluron i mezoterapiju. Po čemu se razlikuju ove metode?

„Obično kažem pacijentima da treba da urade nešto kada im nešto smeta. Mezoterapijom se mogu korigovati neki nedostatci na telu, poput strija, viška masnog tkiva, to su ambulantne intervencije", rekla je specijalista plastične hirurgije Gordana Kuka Epstin.

Ističe da je prevencija nastanka bora veoma važna kroz negu kože.

Pre nego što se odlučimo za taj korak šta je sve potrebno da znamo?

„Iako mislim da je pacijentima sada lakše zbog podataka na internetu, važno je edukovati se pre odlaska kod svog hirurga. Važno je i da odete i upoznate lekara. Jer u estetskoj hirurgiji postoje i komplikacije, zbog needukovanosti lekara najčešće", napomenula je doktorka.

Koja je razlika između pacijenata u Americi i u Srbiji?

„U Americi su pacijenti zahtevniji, više je lekara i više trenda žalbi", napominje doktorka.

Opadanje kose pogađa oko 50 odsto populacije i više muškaraca dolazi na transplantaciju kose i brade.

"Kod mladih se kosa može preparatima obnoviti. Kosa oko 70 odsto opada zbog poligenske genetike, a oko 30 odsto su to faktori života. Kosa je sistem i deo organizma. Stres je veliki činilac opadanja kose", napomenula je specijalista estetske hirurgije Gordana Kuka Epstin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво