Dermatolozi savetuju kako da očuvamo zdravlje kože

Da li ste znali da je koža najveći organ u ljudskom telu? Kako da očuvate njeno zdravlje i pobrinete se da što duže ima svež mladalački izgled pomoći će vam jednostavni i korisni saveti dermatologa.

Redovni preventivni dermatološki pregledi koje nude sve dermatološke ordinacije važni su iz više razloga. Dermatolog će proveriti kakvo je stanje naše kože i da li je negujemo na pravilan način. Ukoliko ne osećamo nikakve tegobe, ipak je važno da radi očuvanja zdravlja proverimo, s vremena na vreme, da li je sve u redu. Pregled je prilika da dobijemo stručnu preporuku u vezi sa negom i zaštitom kože.

Na tržištu postoji mnoštvo preparata. Neki slove za potpuno prirodne, dok neki iza sebe imaju poznat brend kao garanciju kvaliteta. Kako da znamo šta je najbolje za nas? Dermatolog će nam dati najbolju preporuku šta bismo mogli da koristimo u skladu sa tipom kože, godinama i eventualnim kožnim oboljenjima. Nasuprot tome, ukoliko preparate za negu kože biramo nasumično, može da se desi da nađemo nešto što je kvalitetno i što nam odgovara. Međutim, može da se desi i da imamo neželjene posledice u vidu alergijske reakcije.

Leto nije jedino vreme za brigu o koži

Dermatolozi upozoravaju da o zaštiti kože od štetnog sunčevog zračenja treba brinuti tokom čitave godine, a ne samo tokom leta. Ipak, letnja sezona je većini u fokusu, pošto je tada koža znatno izloženija štetnim UV zracima, ali nije na odmet podsetiti se osnovnih pravila zaštite.

Losion sa zaštitnim faktorom treba da nanosimo na sve površine koje su direktno izložene suncu. Međutim, ono što mnogi zanemaruju jeste da kožu treba štiti stalno, a ne samo kad smo na plaži. S tim u vezi, kada biramo dnevnu kremu za lice, uvek treba da vodimo računa da ona sadrži zaštitni faktor. Potrebno je da izbegavamo direktno izlaganje suncu tokom dela dana kada je zračenje najjače, a to je u periodu od 10 do 16 časova.

Inače, osobama svetle puti savetuje se da koriste losione, kreme i sprejeve sa visokim zaštitnim faktorom, preko 30, kada idu na plažu. Opšte je poznato da prekomerno izlaganje štetnim UV zracima dovodi do oštećenja kože i da vremenom može izazvati maligni tumor – melanom. Umereno izlaganje suncu je zdravo ako primenimo sve mere opreza na koje ukazuju dermatolozi.

Preventivni pregledi mladeža

Kada se pomenu kožna oboljenja, tumori izazivaju najveći strah kod ljudi. Veoma je važno uraditi preventivni pregled mladeža kako bismo bili mirni. Dermoskopija je metoda pregleda promena na koži kojim se pouzdano utvrđuje njihova priroda. Na internetu se mogu naći opisi i fotografije problematičnih mladeža, ali savet svima je da ne budu sami svoji lekari, već da zakažu pregled u dermatološkoj ordinaciji. To je najbrži put da se eliminiše strah i da se reaguje na vreme ukoliko lekar da savet da se neki mladež ukloni. Pregled je potpuno bezbolan. Trajanje zavisi od toga koliko osoba ima mladeža koje treba pregledati.

Estetska dermatologija

Dermatološke ordinacije, osim što se bave dijagnostikovanjem i lečenjem dermatoveneroloških oboljenja, nude i niz usluga iz oblasti estetske dermatologije. Štaviše, neke ordinacije su se specijalizovale za ovu granu. Najtraženije usluge su iz oblasti podmlađivanja kože.

Nastojanje da se što duže održi mladalački izgled kože dovelo je do velike popularnosti tretmana kojima je cilj otklanjanje znakova starosti na koži. Koriste se najsavremenije metode. Estetska dermatologija je oblast u kojoj ima puno inovacija, a dostignuća se prezentuju na raznim međunarodnim kongresima i simpozijumima. I kod nas se ide u korak sa svetom, tako da su u ponudi tretmani koji prate svetske trendove.

Međutim, najvažnije je napomenuti da sve ove metode sprovode u delo lekari specijalisti dermatovenerologije, kojima bez bojazni smemo poveriti brigu o izgledu naše kože i njenog podmlađivanja. Neko ko nije dovoljno stručan, mogao bi da napravi grešku koja bi nas skupo koštala. Stoga, dermatološke ordinacije treba da budu naše odredište kada želimo da se podvrgnemo nekom esteskom tretmanu. Lekar će nas na početku uputiti i posavetovati u vezi sa tim šta bi za nas bilo učinkovitije. Botoks, hijaluron fileri i ostali popularni tretmani treba da se sprovode isključivo uz stručan nadzor lekara specijaliste.

Koža je ogledalo stanja našeg organizma

Još jedan savet iz dermatoloških ordinacija. Izgled naše kože zavisi od više faktora. Jedan od njih je opšte stanje organizma. Da bismo bili lepi, pre svega moramo biti zdravi. Navike, ishrana i način života nešto su čime mi svakodnevno utičemo na svoje zdravlje i što se dubinski odražava na naš izgled.

Stoga nemojte odlagati odluku da prestante da pušite, da se zdravo hranite i da u svoj raspored uvrstite redovnu fizičku aktivnost. Budite vedrog i pozitivnog duha jer to je najbolji način da zasijate. Učinite nešto korisno za sebe i idite na dermatološki pregled. Iskoristite tu priliku da doktora pitate sve što vas zanima u vezi sa negom, ali i sa pravilnom ishranom kako biste i na taj način uticali na to da eliminišete probleme sa kožom. D

Dermatološke ordinacije naći ćete brzo i lako na veb sajtu Mirandre.com gde su detaljne prezentacije sa fotografijama, spiskom usluga koje su u ponudi i svim kontakt podacima. Tu ih možete direktno kontaktirati i zakazati pregled.

Neka briga o očuvanju zdravlja uvek bude na vrhu liste Vaših prioriteta.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво