Koža stari od previše sunca i sve pamti

Boreći se protiv koronavirusa, skoro da smo iz zime direktno došli do leta. Dočekale su nas i temperature od 30-ak stepeni i sunce. Trebalo bi da UV zračenje povoljno utiče na manju aktivnost virusa, ali dermatolozi i dalje upozoravaju da ovo zračenje može da bude opasno.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, doktor Aleksandar Adamović, dermatolog iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, istakao je  da sunce jeste izvor života, i da treba da ga koristimo kako treba. Za ovaj period, koji se desio sa koronavirusom UV zračenje nam je pomoglo. Na klinikama se UV zraci koriste za sterilizaciju prostorija, jer ovi zraci uništavaju viruse. Sunčanjem podižete imunitet ako se izlažete suncu, jer je tu De vitamin, koji podiže opšti imunitet.

Kako da sve to postignemo, a da svoju kožu sačuvamo?

„Moramo se pridržavati svega onoga što smo radili i do sada, ne treba zaboraviti da ozonski omotač nije onakav kakav je bio i putem UV zračenja mnogo veća energija dolazi do nas, ali treba koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, u periodu kada je to zračenje jako od 11 do 17 sati", rekao je dermatolog.

Koliko je prolećno sunce štetno za zdravlje?

„Kada počnete da se sunčate, jedan deo sunčevih zraka će se odbiti refleksijom, rožasti sloj koji nas štiti 50 odsto, a drugih 50, odsto je lučenje pigmenta. Lučenje pigmenta je razlog zašto se ljudi izlažu suncu",rekao je doktor Aleksandar Adamović.

Dodaje da ako pocrvenimo na prolećnom suncu koristimo blage obloge. Ako je crvenilo intenzivno, potražiti pomoć lekara.

„Oni koji se mnogo izlažu suncu, oni će brže da stare, a u zrelim godnama mogu se pojaviti promene na koži. Koža pamti sve ono što smo joj radili od detinjstva do zrelog perioda", rekao je dermatolog.

Kako negovati ruke koje se često peru, a nosimo i zaštitne rukavice?

„Od čestog pranja ruku, mi ćemo isušiti našu kožu jer lojne žlezde neće moći da nadoknade koži šta joj je potrebno. Treba koristiti određene sapune. Uljani sapuni ili kupke i kremovi sa esencijalnim masnim kiselinama", zaključio je dermatolog Aleksandar Adamović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво