Retka bolest koja se mora lečiti na vreme – akromegalija

Akromegalija je retka bolest kod koje tumor hipofize stvara i otpušta u krvotok previše hormona, koji utiče na rast i razvoj ljudskog tela. Ako se ne otkrije i ne leči na pravi način, akromegalija dovodi do dijabetesa, visokog krvnog pritiska, artritisa.

„Hormon rasta deluje na sva tkiva i organe. Naravno da kod dece u fazi linearnog rasta to više dolazi do izražaja, ubrzanim rastom i razvojem. Međutim kod odraslih, kada hormon rasta dugo deluje u višku, imamo promene praktično na svim organskim sistemima“, kaže docent dr Dragana Miljić, iz Klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije.

Da li vam je hormon rasta u granicama, najbolje će pokazati stare slike.

„Imamo razne tegobe koje se javljaju, to su pojačano znojenje, glavobolja, primećuju se promene u izgledu, uvećanje šaka i stopala, bolovi u zglobovima“, navodi simptome dr Miljić.

„Primeti se velika razlika u licu, mada je jedan od sigurnih znakova prsten, burma i, itakako cipele“, kaže Zvonko Stojević, predsednik Udruženja pacijenata sa akromegalijom.

Promene se ne dešavaju preko noći.

„U proseku osam godina prođe dok neko posumnja da se dešava akromegalija“, dodala je dr Miljić.

Bolest je otkrivena, odmah sam bio poslat na operaciju, tumor je odstranjen i posle toga je organizam doživeo resetovanje“, ispričao je Zvonko.

A kada se posumnja, dijagnoza se brzo postavlja.

„Mi dijagnozu postavljamo vrlo lako merenjem određenih hormona, snimanjem hipofize i važno je da utvrdimo da li postoji povećanje još nekih hormona. U pitanju je jedan beningni tumor hipofize, koji može oštetiti rad drugih hormona“, objašnjava dr Miljić.

Od brzine postavljene dijagnoze zavisi i lečenje.

„Dve trećine pacijenata imaju tumorčiće veće od jednog centimetra i polovina pacijenata će biti hirurški izlečena. Postoje i druge metode lečenja kao što je ona medikamentna“, kaže dr Miljić.

O ovoj bolesti se malo zna i nedovoljno govori u našoj zemlji.

Zato je Zvonko odlučio da progovori u ime oko 400 pacijenata koliko ih ima u Srbiji sa akromegalijom. Osnovao je udruženje pacijenata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво