Brokolijem protiv zagađenog vazduha

Protiv zagađenog vazduha možemo se boriti na različite načine – da nosimo zaštitne maske, boravimo u prirodi, držimo zatvorene prozore. Međutim, ne treba zaboraviti na ishranu. Od pomoći može biti hrana bogata vitaminima B, vitaminom C i vitaminom E, kao i omega 3 masne kiselinama.

Dr Dragan Pajić i prim. dr Vesna Pantić Palibrk iz Centra za higijenu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd kažu da su pojedina istraživanja pokazala da hrana može imati zaštitne efekte u slučajevima kada je „jako zagađen“ vazduh.

Preporuka je da se u zagađenim područjima uzima hrana bogata vitaminima B, vitaminom C i vitaminom E, kao i omega 3 masnim kiselinama, što se vezuje sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima ovih sastojaka.

U Zavodu kažu da je važno redovno unositi različite vrste voća i povrća – u nekim radovima se posebno naglašava pozitivan efekat npr. brokola.

Treba jesti i razne vrste žitarica, pored pšenice uvesti u ishranu i npr. ječam i ovas.

Preporučuju se i riba, posebno one vrste bogate omega 3 masnim kiselinama npr. skuša, losos, kao i maslinovo ulje u salatama.

"Kako se ovo uklapa i u osnovne preporuke pravilne ishrane, pridržavanje osnovnog pravila za raznovrsnost i uravnoteženost na našim trpezama, odnosno svakodnevna zastupljenost svih osnovnih grupa namirnica (ne samo napred navedenih) i unos dovoljne količine tečnosti, je preporuka koja važi uvek, pa i u danima povećanog aerozagađenja", kažu u Zavodu za javno zdravlje. 

Treba voditi računa i o pripremi hrane – poštovati osnovne higijenske principe koji se i inače primenjuju zbog mogućeg prisustva različitih mikroorganizama, ali i rezidua npr. pesticida, kontaminenata i dr.

I, naravno, ne zaboravite da operete ruke!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво