Doktor čija životna priča liči na scenario za film

Završio je arhitektonsku školu, bio bubnjar u poznatoj rok grupi a medicinu je završio da bi razumeo svoju bolest. Danas je doktor Tomas Pečner svetski priznat dijagnostičar i naučnik.

Tomas je lekar, potpuno drugačiji od onih na koje smo navikli.

„Razlika je možda u tome, što je pristup lečenja kojim se ja bavim kompletno holistički“, rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, dr Pečner i dodao da je važno da se uvek prvo traži uzrok oboljenja.

„Ne tretira se simptom, ne sklanja se bol, momentalni nego uzrok te boli. Ako vas boli zub, vi uzmete tabletu i bol prestane, zato što ste nerv, jednostavno uspavali, ali zub vam nije popravljen“, objasnio je dr Pečner.

Dodao je da nije protiv korišćenja lekova, jer, kako kaže, svaki lek ima svoje opravdanje i značaj, kao i korisnost tokom određenog vremena uzimanja.

„Ja sam se lečio promenom ishrane, promenom načina života, meditacijom. Nisam uzimao lekove zato što nije bilo potrebe, ali ja nisam nikakvo merilo toga, ima ljudi kojima lekovi pomognu i gde su lekovi opravdani“, rekao je dr Tomas Pečner.

Govoreći o personalizovanom lečenju, doktor naglašava da neće svaki lek delovati podjednako na sve one koji ga uzimaju. Dejstvo zavisi od godina, pola, stanja hormona, načina apsorpcije leka...

Još jedna od praksi kojom se bavi je i „čitanje dijagnoze sa lica“, što je krajnje neobičan pristup o kome se malo zna.

„Mi smo počeli da radimo istraživanja u prenatalnoj dijagnostici. Znači, šta se dešava sa bebom tokom devet meseci u trudnoći i ustanovili smo da veliki uticaj na razvoj deteta, normalno, ima ishrana majke, ali da na izgled deteta uticaj ima i klima. To su dva faktora koja formiraju strukturu i izgled lica, ne samo geni“, ispričao je dr Pečner i dodao da sve što jedemo, utiče na organe.

Kaže da sve što jedemo, menja strukturu organa čije se stanje potom vidi i na licu. To može videti na linijama ruku, u strukturi kose, na koži, na licu i da se posmatranjem osobe, mož steći dijagnostička slika o zdravstvenom stanju osobe sa tačnošću od 87 odsto. Ipak, naglašava, reč je o dodatnoj vrsti dijagnostike.

Dodaje da je dijagnostika kojom se on bavi, prisutna u kliničkoj praksi i na nekim fakultetima. 

Inače, doktor Pečner je pokrenuo inicijativu da se u Beogradu oformi centar za palijativnu negu dece i mladih koji se sada leče na Gerontologiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво