Superjaka magnetna rezonanca za detekciju bolesti mozga

Istraživači u Francuskoj razvijaju novu magnetnu rezonancu. Pomoću supermagneta, snimci će biti veće rezolucije tako da će moći da bolje objasne neurološke funkcije i otkriju bolesti već na samom početku.

Ogromni magnet, koji se razvija u blizini Pariza, mogao bi da pomogne ranijem i preciznijem postavljanju dijagnoza bolesti poput Alchajmerove.

„Nadamo se da će nam ovaj magnet omogućiti da sagledamo ulogu, principe i mehaniku našeg mozga i način na koji funkcioniše. Omogućiće nam i da proučimo karakteristike onoga što je posebno za ljudsku vrstu, stvari poput muzike ili matematike. Ovi slojevi mogu otkriti određene obrasce, određenu mehaniku koja bi mogla uticati, na primer, na način učenja jezika“, objašnjava Nikola Bulon, fizičar i naučni direktor projekta.

Magnetna rezonanca – tomografija koristi jaka magnetna polja i radio-talase za proizvodnju detaljnih slika unutrašnjosti tela.

„Kada obolimo od Alchajmerove bolesti, razvijamo amiloidne plakove koji imaju dimenzije 200, 250 ili čak 300 mikrometara. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, možemo da otkrijemo bolest u ranijim fazama i, samim tim, pratiti je preciznije“, naglašava Bulon.

Novi supermagnet dug je pet metara, težak 130 tona. Izrađen je u slojevima, od 170 superprovodničkih kalemova od niobijum-titanove legure. Ugrađena su 182 kilometra žice.

„Izot magnet proizvodi polje od 11,7 Tesli. Potrebno nam je veoma visoko magnetno polje da bismo proizveli sliku visoke rezolucije. Polje od 11,7 Tesli je 230.000 puta jače od Zemljinog magnetnog polja. Uporedite to sa uobičajenim magnetima u bolnicama, koji mere oko tri Tesle“, ukazao je Lajonel Ketje, magnetni inženjer.

Testiranja će trajati još najmanje godinu dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво