Ako obezbedite dobre uslove, na put može i beba stara šest nedelja

Pedijatri tvrde da bebe već od trećeg meseca mogu da putuju, ali i da je svaka promena stres za dete. Zato je dobro da se biraju destinacije koje ne remete ritam deteta.

Letovanja i odmori sa malom decom su nešto sasvim drugačija od odmora bez njih. Pored toga, oni donose i strepnju da li će im putovanje prijati i da li će im biti dosadno.

„Ako je čoveku neizbežno putovanje onda može biti prilagođena i beba. Ukoliko je to rekreativni tip putovanja, kao što je odlazak na more ili zimovanje, onda beba može da ide na takvo putovanje od navršenih šest dedelja pa na dalje. Beba od tri meseca je nestabilna, ona je još uvek zavisna od temperature spoljašnje sredine, ali ako mi sve ugodimo i naprvimo takav milje da njoj prija, onda možemo da putujemo“, objašnjava dr Nevena Maksimović Vunjak, pedijatar.

Mališanima prija promena klime posebno odlazak na more ili planinu ali često se događa da se iz tih razloga razbole. Malu decu treba pripremati za put prema spoljašnoj temperaturi .

„Samo putovanje morate da obezbedite da za bebu, pre svega, bude udobno. To podrazumeva i smeštaj te bebe tokom transporta. Ako ide automobilom temperatura mora biti pogodna, usklađena sa temperaturom deteta. Ukoliko su napolju suviše visoke temperature, ne treba praviti drastične razlike u klimi koja je u automobilu i napolju. Što više pojiti dete, bilo kog uzrasta, što češće nuditi veću količinu tečnosti“, dodaje doktorka.

Na putovanjima su deca posebno mala, stalno uz roditelje. Igraju se zajedno, otkrivaju novi svet i osećanja. Uz dobru organizaciju i pripremljenost cela porodica može da uživa. Deca kroz putovanja proširuju svoj svet, upoznaju novu kulturu, hranu, muziku i stiču nove drugare.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво