Polovina srednjoškolaca bez minimuma fizičke aktivnosti

Najbolja prevencija u očuvanju zdravlja je adekvatna fizička aktivnost, pokazale su brojne studije i istraživanja sprovođena širom sveta poslednjih decenija. U Srbiji iz godine u godinu raste broj fitnes klubova, stiče se utisak da medijske promocije različitih oblika treninga ne nedostaju, ali opšte zdravstveno stanje nacije je poprilično zabrinjavajuće, naročito kod mlađe populacije.

Dokaz za to je i istraživanje koje je 2017. godine objavio Republički zavod za sport i medicinu sporta, koje je sprovedeno na 2.814 srednjoškoloca uzrasta od 15 do 18 godina.

Rezultati su pokazali da 60 odsto učenika i čak 87 odsto učenica se nalazi ispod adekvatnog nivoa fizičke forme koja je povezana sa zdravljem. Takođe, 56 odsto učenika i čak 75 odsto učenica ne ispunjava minimalni preporučeni obim fizičkih aktivnosti, a čak 83 odsto ispitanika u ovom uzrastu nema pravilnu ishranu sa dovoljnim unosom voća i povrća.

Svi prikupljeni paramteri doveli su do zaključka da samo dva procenta učenika i manje od jedan odsto učenica zadovoljava minimalne standarde u pogledu fizičke forme, dnevne fizičke aktivnosti i pravilne ishrane.

„Pravovremeno prepoznavanje faktora rizika i adekvatan angažman u tom smislu može da spreči preveremeno oboljevanje“, istakao je predsednik Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije Nebojša Stojanoski.

Kako je naveo, svedoci smo trenda povećanja kardiovaskularnih oboljenja, broja obolelih od dijabetesa i deformiteta kičme, a u poslednjih 30 godina u Srbiji ima čak 14 odsto više gojaznih.

„Sve to je u najvećoj meri posledica nedovoljne fizičke aktivnosti. Period adolescencije je ključan u sticanju obrazaca ponašanja koji su u direktnoj vezi sa smanjenjem rizika, zato i ne čudi što je našim Statutom određeno da osnovni cilj delovanja Saveza bude popularizacija i razvoj fitnesa, sportske rekreacije i fizičke aktivnosti kod dece“, objašnjava Stojanoski.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije osnovan je 2006. godine, na godišnjem nivou samostalno realizuje 14 programa kojima se promoviše fizička aktivnost i sportska rekreacija, a na različite načine podržava i učestvuje u još više od 70 akcija sličnog tipa.

„Najznačajniji događaj u tom smislu je Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja BELFIS koji će se od 12. do 14. oktobra održati u Hali 3 Beogradskog sajma. Drugu godinu zaredom organizujemo ovaj sajam koji će okupiti oko 100 izlagača iz cele Evrope. To je najveći sajam ovog tipa u regionu, a tokom tri dana predviđeno je da na tri bine bude više od 60 aktivacija i promocija različitih vrsta treninga. Među prezenterima biće naši najbolji treneri i fitnes instruktori, pa će to biti odlična prilika za one koji se bave fitnesom da saznaju nešto novo, a oni koji ne vežbaju da izaberu program po svojoj meri i počnu sa treninzima“, istakao je Stojanoski.

Prema njegovim rečima, poseban akcenat biće na proveri opšteg zdravstvenog stanja posetilaca.

„Na galeriji Hale 3 Beogradskog sajma biće formiran specijalan medicinski deo gde će se vršiti osnovna antropometrijska merenja, kardio sken odnosno analiza koja olakšava prepoznavanje potecijalnih zdravstvenih tegoba kod rekreativaca, ali i utvrđuje dijagnostiku sportskih performansi. Meriće se nivo stresa, krvni pritisak, šećer u krvi, utvrđivati telesni sastav, analize kičmenog stuba, ali i davati rešenja dijagnostikovanih problema kroz programe ishrane i sportskih aktivnosti“, rekao je Stojanoski i naglasio da će posetiocima sajma sve to biti besplatno.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije veliku pažnju poklanja edukaciji i stručnom usavršavanju trenera, pa će tokom trajanja sajma biti organizovan veliki broj predavanja.

„Centralni događaj edukativnog dela BELFIS-a biće osmi Evropski fitnes kongres na kome će predavanja održati Refit Kamberović, direktor nemačkog fitnes saveza i Ulf Sobek, kondicioni trener mlade nemačke fudbalske reprezentacije. Takođe, profesori i dekani sportskih fakulteta iz cele Srbije održaće predavanja o trendovima i novitetima u svetu fitnesa i rehabilitacije“, precizirao je Stojanoski.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво