Drastičan pad koncentracije spermatozoida u poslednjih 50 godina

Broj spermatozoida u ejakulatu muškaraca iz Evrope, Severne Amerike, Novog Zelanda i Australije prepolovio se u proteklih 40 godina. Stručnjaci ističu da su rezultati izuzetno zabrinjavajući.

Najnoviji nalazi otkrili su da je između 1973. i 2011. godine koncentracija spermatozoida opadala na godišnjem nivou prosečno 1,4 odsto, odnosno do ukupnog pada od 52 odsto.

„Rezultati su šokantni“, istakao je Hagaj Levin sa Jevrejskog instituta u Jerusalimu, epidemiolog o koautor studije.

Dok medicinski tretmani mogu da pomognu u ublažavanju problema, malo toga je urađeno da se problem u korenu rešava.

Levin upozorava da bi niska koncentracija spermatozoida mogla da bude i indikator sve lošijeg zdravlja muškog stanovništva.

„Vremenom bi mogli da imamo problem sa opštom reprodukcijom, a to bi moglo da znači i izumiranje ljudske vrste", rekao je Levin za Bi-Bi-Si

Stručnjaci ističu da su krivci za ovakvo stanje najverovatnije ishrana, stres, upotreba raznih hemikalija u proizvodnji hrane i način života.

Osim toga, niska koncentracija spermatozoida mogla bi da bude uzrokovana i rakom testisa, povećanom stopom smrtnosti kod muškaraca, muške dece rođene sa testikularnim deformitetima.

„Ovo je tipičan džinovski problem koji je godinama ostao neprimećen i zapostavljen“, ističe Levin.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Human Reproduction Update, sproveo je međunarodni tim istraživača, koje je objedinilo 185 studija urađenih od 1973. do 2011. godine i uključivalo je 43.000 muškaraca.

Tim je odvojio podatke u dve grupe. Sa jedne strane, uvršteni su muškarci iz, takozvane, zapadne kulture - Severne Amerike, Evrope, Australije i Novog Zelanda. U drugu grupu uvršteni su muškarci iz drugih delova sveta.

Ovo je urađeno jer je mnogo više podataka bilo za prvu grupu, a istraživači kažu da zato za sada ne mogu da daju precizne podatke i izvuku zaključak za muškarce iz ostalih delova sveta.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво