Maloletnicima u Srbiji biće zabranjeno korišćenje solarijuma

Upotreba solarijuma trebalo bi da do kraja 2017. godine bude zabranjena mlađima od 18 godina, najavljuju iz Ministarstva zdravlja.

Solarijum je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da će zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina biti regulisana podzakonskim aktima – pravilnikom.

„Pre donošenja Zakona o sanitarnom nadzoru već smo planirali formiranje radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma. Očekujemo da do kraja godine sve bude prihvaćeno kroz organe Republike Srbije“, rekao je Vicko na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma „Evromelanoma 2017“.

Zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević upozorava da je nastanak melanoma kod mladih od 18. do 29. godine posledica UV zračenja u solarijumu.

Oko 3.348 slučajeva melanoma u Evropi posledica je korišćenja solarijuma.

Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da je 38 odsto srednjoškolaca bar jedanput bilo u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina.

„Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bilo u solarijumu, što je ogromna količina zračenja“, istakao je Škiljević.

Godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 27. apr 2017, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

Zakon

Kada će u Beogradu biti uvedena obaveza korišćenja reči "izvinite", "molim" i "hvala", kao i konačno poštovanje reda, a pogotovo zakona? Tako nešto trenutno ne postoji, a policija i pravosuđe kao da su prvi koji ne dozvoljavaju.

(četvrtak, 27. apr 2017, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

Baš me zanima

da vidim tog vlasnika solarijuma koji se tražiti ličnu kartu od klinki i klinaca i tako sebi izbiti zaradu iz džepa. Pa ova država nije uspela ni da iskoreni pušenje u zatvorenim prostorima, ni radnim ni kafanskim, a sprečiće upotrebu solarijuma. Što bi rekli neki: Niđe veze!