Alkohol „smanjuje" Rusiju

Uprkos globalnom rastu populacije, mnoge razvijene države beleže stagnaciju, pa i opadanje broja stanovnika. Zbog jedne od najviših stopa smrtnosti u razvijenom svetu, uzrokovane delom i povećanom upotrebom alkohola, Rusija se suočava sa ozbiljnim problemima.

Broj stanovnika u mnogim razvijenim zemljama stagnira i očekuje se da će pasti do 2025. godine, ali rusko stanovništvo, koje sada broji oko 142 miliona, u povlačenju je od 1992. godine.

Prema podacima objavljenim u najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija, uprkos dolasku miliona imigranata, broj stanovnika Ruske Federacije manji je za 6,6 miliona od 1993. godine.

Stručnjaci procenjuju da bi do 2015. godine ta država mogla da izgubi još 11 miliona ljudi, navodi se u izveštaju UN.

Stopa smrtnosti u Rusiji je među najvećim u razvijenom svetu, a prosečni vek muškaraca je samo 60 godina.

Zbog brojnih razloga koji nisu potpuno shvaćeni, Rusi često obolevaju od raznih oboljenja srca.

Smanjiti stopu smrtnosti  

Ipak, većina stručnjaka krivicu za veliku smrtnost svaljuje na jedan činilac - alkohol.

Alkohol se može dovesti u vezu sa bolestima jetre, velikog broja ubistava, samoubustava i smrtonosnih nesreća.  

Poslednji napori ruske vlade da nagradi žene koje imaju više dece doveli su do skoka stope priraštaja, ali neće imati veći uticaj na duži rok.

Rezultat smanjenja broja stanovnika mogao bi da bude manjak radne snage, ostarelo stanovništvo i sporiji ekonomski rast, upozoravaju u UN.

U izveštaju se tamošnjim vlastima skreće pažnja je neophodno smanjenje visoke stope smrtnosti, sličnu onoj u podsaharskoj Africi.

To je moguće postići kvalitetnom reformom javnog zdravstvenog sistema i ohrabrenjem promena u načinu života, naročito smanjenje potrošnje alkohola.

Stručnjaci predviđaju da će Rusija biti primorana da se prilagodi manjem broju stanovnika i manjoj radnoj snazi.

„Napori da se pruži otpor nepovoljnim karetanjima moraju da se usklade sa naporima u prilagođavanju onome čemu se nije moguće odupreti", ističu stručnjaci UN.

Prema podacima te organizacije, 1950. godine prostor današnje Ruske Federacije bio je peti najnaseljeniji na svetu.

Do 2007. godine, Rusija je bila na devetom mestu, iza Bangladeša i Nigerije.

Prema nekim procenama, do 2050. godine, Rusija će zauzimati 15 mesto, sa brojem stanovnika manjim nego u Vijetnamu.

Spas i u imigraciji

Izveštaj ukazuje da će pad broja stanovnika umanjiti „snagu i dinamizam" zemlje, a učinak depopulacije biće pojačan zbog njene ogromne teritorije.

Talasi imigranata tokom poslednjih 16 godina pomogli su da se stanje ublaži.

Međutim, većina doseljenika su Rusi koji su se vraćali u domovinu iz drugih bivših sovjetskih država, a taj proces je gotovo okončan.

Rusija bi morala da ohrabri imigraciju, pošto se procenjuje da će zemlji biti potrebno oko 15 miliona imigranata do 2025. godine da ispune prazna radna mesta.

Izveštaj takođe predviđa da će broj studenata koji se upisuju u ruske institucije visokog obrazovanja pasti za 50 odsto tokom narednih decenija, što će primorati univerzitete i tehničke škole da se takmiče u privlačenju polaznika kako bi preživeli.

Takav trend bi umanjio kvalitet obrazovanja i profesionalne obuke, što bi dodatno ugrozilo ekonomski razvoj države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво