Joga ispravlja pogrbljenost?

Vežbanje joge može da smanji zakrivljenje u gornjem delu kičme kod starijih osoba, pokazala studija Univerziteta Kalifornija. Vežbanje posebno delotvorno kod osoba sa fleksibilnijom kičmom.

Novo istraživanje pokazuje da vežbanje joge može da smanji zakrivljenje gornjeg dela kičme, koje nastaje kod starijih ljudi.

Istraživanje je vršeno na manjoj grupi ljudi, a kod ispitanika koji su radili vežbe joge tokom šest meseci zabeleženo je ispravljanje od oko pet odsto u odnosu na ostale.

Studiju su izvršili naučnici Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu, sa dr Gejl Grindejl na čelu, a objavljeno je u žurnalu, koji izdaje Američko udruženje za gerijatriju.

Kod pojedinaca sa fleksibilnijom kičmom, rezultati pokazuju da se zakrivljenje na gornjem delu kičmenog stuba smanjilo za šest odsto.

„Subjektima, koji su na početku istraživanja imali savitljiviju kičmu od ostalih, najviše je koristilo bavljenje jogom", istakla je dr Grindejl u izjavi za agenciju Rojters.

Tim Univerziteta Kalifornija vršio je redovna merenja zakrivljenja kičme kod 118 ispitanika, koji su bili potpuno zdravi, izuzimajući blaži oblik hiperkifoze, pogrbljenosti svojstene starijim osobama.

Većina ispitivanih su bile žene, čak 81 odsto, dok je prosek starosti bio oko 75.

Tri četvrtine ispitivanih navelo je da je osećalo bolove u toku četiri nedelje, koje su prethodile istraživanju, a oko 60 odsto je reklo da je bol bio učestao ili svakodnevan.

Za šest meseci koliko je trajalo ispitivanje, 58 učesnika studije je tri puta nedeljno pohađalo časove joge, gde su učili tehnike pravilnog disanja i poze kojima se povećava fleksibilnost i snaga leđnih mišića.

Ostalih 60 ispitanika činilo je kontrolnu grupu.

Kada se uporede zakrivljenja kičme, u grupi koja je radila jogu zakrivljenje kičme se smanjilo, dok je kod kontrolne grupe zabeleženo pogoršavanje stanja.

Takođe, kod onih koji su vežbali, bolovi u gornjem delu kičmenog stuba znatno su smanjeni i kod njih je zabeleženo manje problema sa nesanicom, povećana im je visina, a bili su i u mogućnosti da brže ustaju.

Kako smatra dr Grindejl, rezultati studije su pokazali da staračka zakrivljenost kičme nije „svršeni čin", pa su zato potrebna dalja ispitivanja, koja bi pokazala delotvornost joge na lečenje ove bolesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво