Povratak babicama

Porođaj kod kuće, uz prisustvo babice, jednako je bezbedan kao i u bolnici, zaključili su kanadski stručnjaci na osnovu studije koja je uključila skoro 13.000 porođaja. Ipak, lekari upozoravaju da pažljivo proverite da li osoba, koja vam pomaže prilikom porođaja, ima sve potrebne kvalifikacije.

Nova studija, sprovedena u Kanadi, pokazuje da je porođaj kod kuće, uz prisustvo registrovane babice, podjednako bezbedan kao i porođaj u bolnici.

Stručnjaci čak tvrde da kod porođaja u kućnim uslovima, uz prisustvo babice, postoji manja verovatnoća da će nastupiti komplikacije.

Iako je istraživanje izvedeno u Kanadi, gde postoji naklonost prema kućnom porođaju sa babicima, rezultati mogu da pomognu da se razreše kontroverze koje o ovoj temi postoje pre svega u SAD, ali i u drugim zemljama.

Američko udruženje akušera i ginekologa se protivi ovakvoj vrsti porođaja, a slično mišljenje imaju i neke organizacije u Australiji i Novom Zelandu.

Međutim, više organizacija u Velikoj Britaniji podržava "povratak babica", dok je u Kanadi prisutan trend prelaska na porođaj u kućnim uslovima, navela je autorka studije Patriša Džensen, sa Univerziteta Britanske Kolumbije.

Džensenova je registrovana medicinska sestra koja se obučavala za babicu, iako ne poseduje zvanični sertifikat.

Autorka studije upozorava kako profesija babice nije dovoljno regulisana zakonom u nekim državama u SAD, tako da ne postoji garancija da su one obučene na odgovarajući način, niti da poseduju potrebnu diplomu.

Problem sertifikacije u SAD 

Nepostojanje precizne regulative i načina na koji se stiču licence za bavljenje ovom profesijom, može objasniti nedoumice koje izaziva ova tema, smatra dr Mardžori Grinfild, profesor ginekologije i akušerstva u Univerzitetskom medicinskom centru u Klivlendu.

Prema mišljenju dr Grinfild, američko Nacionalno udruženje profesionalnih babica ima utvrđenu proceduru po kojoj se izdaju dozvole za bavljenje ovim poslom, iako ta procedura nije priznata u nekim od saveznih država.

Zbog toga ona postavlja pitanje: "Ukoliko ste žena koja želi da se porodi kod kuće, kako da znate da osoba koja treba da vam u tome pomogne ima odgovarajuće kvalifikacije?"

Autori su istraživanje izvršili u Britanskoj Kolumbiji u periodu od 2000. do 2004. godine, a bile su uključene tri grupe žena - one koje su se porodile kod kuće uz prisustvo registrovanih babica, one koje su se porodile u bolnicama uz prisustvo iste grupe babica, kao i one koje su porodili lekari u bolnicama.

Sve ukupno, studija je uključila skoro 13.000 porođaja.

Stopa mortaliteta za 1.000 porođaja je različita za tri kategorije: najniža je za prvu grupu i iznosi 0,35, dok je rezultat druge grupe 0,57.

Najviša stopa smrtnosti je zabeležena u kategoriji porođaja koje su u bolnici izvršili lekari i iznosi 0,64.

Za žene koje se porode kod kuće postoji manji rizik da će im biti potrebne intervencije ili da će doći do komplikacija poput krvarenja.

Takođe je bebama, koje su rođene na ovaj način, ređe bila neophodna terapija kiseonikom ili oživljavanje.

Autori studije priznaju da je na rezultate mogla da utiče činjenica da su žene, koje se odlučuju za porođaj kod kuće, obično boljeg zdravstvenog stanja.

Džensenova se nada da će rezultati ove studije imati velik odjek u SAD, jer veruje da zvanične strukture još uvek imaju predrasude o ovom pitanju.

Dr Grinfild priznaje da je kod lekara ukorenjeno mišljenje da kućni porođaj nije bezbedan.

"Lekari viđaju samo decu kod kojih postoje komplikacije, a ne onu koja bolje sisaju i koja su manje podložna infekcijama koje je lakše 'zakačiti' u bolnicama. Moguće je da postoje zdravstvene dobrobiti porođaja kod kuće", priznaje američka lekarka.

Ipak, napominje da je neophodneo da se profesija babica, zbog svog značaja, zakonski reguliše.

"Neophodno je utvrditi proces kojim se stiče dozvola za bavljenje ovim poslom, kako bi se zaštitile one žene koje izaberu da se porode kod kuće", ističe dr Mardžori Grinfild.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво