Читај ми!

Đumbir, lek na prazničnoj trpezi

Do naše trpeze lekovita biljka đumbir proputovala je dug put iz Azije. Osim u tanjiru, aromatični koren svoje korisne osobine pokazuje i u kontaktu sa kožom i kosom, pa se sve češće nalazi na listi sastojaka kozmetičkih proizvoda.

Na prazničnom spisku namirnica trebalo bi obavezno da bude i đumbir. Osim što je prijatnog i osvežavajućeg ukusa, ova biljka višestruko blagotvorno deluje na organizam.

Koren biljke poreklom iz Azije, našao je svoje mesto u većini svetskih kuhinja. Našoj su svakako najbliži kolačići u koje se dodaje đumbir u vidu začina.

Mladi đumbir uglavnom se kiseli i koristi u pripremi jela, ali se takođe može skuvati i ukusan čaj od očišćenog, isečenog korena u kombinaciji sa sokom od limuna ili narandže i dodatkom meda.

Ovakav napitak posebno deluje i na cirkulaciju skalpa, ali i perifernih delova tela, pa ga pripadnice lepšeg pola rado koriste u borbi protiv celulita.

Kao začin, najčešće je korišćen u kineskoj, japanskoj i indijskoj kuhinji, dodajući jelima određenu dozu svežine, ali i ljutine.

Od njega se prave razni kolači i grickalice, ali i pivo i vino, posebnog reskog ukusa. U prahu se dodaje čak i kafi, posebno u Egiptu.

Zbog svog blagotvornog dejstva na digestivni trakt đumbir se koristi i kao lek.

Najveći učinak ima u poboljšavanju varenja i pri sprečavanju mučnine te se posebno preporučuje u periodu postoperativnog oporavka radi uspostavljanja rada creva i jačanja organizma, kao i tokom trudnoće za sprečavanje jutarnjih mučnina.

Stari Kinezi su odavno shvatili i da je ova lekovita biljka odličan lek protiv vrtoglavice, ali i malaksalosti, gubitka apetita i gripa.

U potrazi za sredstvima koja će održati vašu lepotu ne zanemarujte đumbir! Kozmetička industrija odavno ga je implementirala u razne kozmetičke proizvode, od krema i pilinga do ruževa za usne, posebno one koji povećavaju volumen.

U kućnoj radinosti svakako možete dodati đumbir u prahu u svaku kupku, ali i masku za kosu, jer je peckanje znak da je cirkulacija proradila i da je lekoviti đumbir počeo da čini svoje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво