Čitaj mi!

Visok pritisak, tihi ubica

Ne boli i ne daje simptome, svaka treća osoba u svetu ima povišen krvni pritisak, a među njima je sve više mladih. Iako se može izbeći i uspešno lečiti, broj obolelih neprekidno raste.

Neprimetno deluje. Ne boli i ne daje simptome, zato povišen pritisak nazivaju tihi ubica. Kada srce brže kuca posledice mogu biti brojne.

„Potrebne su godine i decenije da bi on ostavio svoje posledice, koje se manifestuju na krvne sudove, srce, mozak. Posledicama koje mogu biti komplikovane,čak katasrofalne. Ako se ne otrkije i ne drži pod kontrolom uz lekove i nefarmakološke mere“, ukazao je doktor Dragan Lović, predsednik Udruženja za hipertenziju Srbije.

„Pritisak mora da se drži pod kontrolom. Preporuka evropskog udruženja je da on mora biti niži od 140/90. Očekujemo da će narednih decenija broj obolelih rasti“, istakao je profesor doktor Đuzepe Manča iz Evropsko udruženje za hipertenziju.

Ne bira: pogađa i muškarce i žene svih uzrasta. Poslednjih godina sve svetske stručnjake zabrinjava podatak što sve više mladih ima ovu dijagnozu u kartonu.

„Ovaj problem je izražen u Engleskoj. Savetujemo škole da promene jelovnike, ukinu grickalice đacima. Edukujemo građane i pokušavamo da ukljućimo celu zajednicu“, kaže doktor Toni Higerti iz Engleskog udruženja za hipertenziju.

„Ono što je nama cilj jeste da se baci akcenat na prevenciju o kojoj svi govore, mada se malo radi na njoj. Podaci u Srbiji i svetu pokazuju da je u suštini tu problem“, objasnio je dr Lović.

Kako da se smanji broj obolelih i kako da se ovi pacijenti uspešnije leče, o tome će govoriti više od 900 lekara iz Srbije i Evrope na sedmom Srednjoevropskom kongresu o hipertenziji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 22. mar 2014, 04:33) - Ана [neregistrovani]

Профит

Тако је то кад је само профит битан...