Читај ми!

„Aspirin“ smanjuje rizik od raka jajnika

Svakodnevnim unosom malih količina „aspirina“ može se smanjiti rizik od pojave raka jajnika, utvrdili su američki stručnjaci analizirajući rezultate 12 velikih studija o toj opakoj bolesti.

Žene koje dnevno uzimaju jedan „aspirin“ 20 odsto su manje u opasnosti da dobiju rak jajnika, navodi se u saopštenju američkog Nacionalnog instituta za onkologiju.

Pošto su ranija naučna istraživanja utvrdila da postoji veza između lekova protiv upale i smanjenja rizika od dobijanja raka jajnika, američki inistitut je analizirao rezultate 12 velikih studija o raku jajnika.

Podaci su se odnosili na 7.776 žena koje imaju tu vrstu raka i 11.843 onih koje to nemaju.

Istraživači su konstatovali da žene koje uzimaju minimalnu dozu „aspirina“ dnevno (jednu tabletu od manje od 100 miligrama) izložene su 20 odsto manjem riziku od raka jajnika u odnose na žene koje su uzimale jedan „aspirin“ nedeljno.

„Premda su rezultati neočekivani, 'aspirin' treba piti uz lekarski nadzor, jer se kod nekih ljudi mogu pojaviti smetnje digestivnog trakta“, ukazuju stručnjaci u studiji.

Medicinski časopis Lanset ranije je objavio da „aspirin“ preventivno deluje i protiv raka debelog creva.

Čuveni „aspirin“ je lek iz porodice salicilata i često se koristi za ublažavanje bolova. U malim dozama i pod lekarskim nadzorom, može da se koristi i kao prevencija od infarkta miokarda.

Reč je o jednom od najsvestranijih lekova u medicini i jednom od najstarijih, pošto je prva upotreba preparata sličnih „aspirinu“ zabeležana još u antičkoj Grčkoj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво