Читај ми!

Salman Ruždi – šest stvari o progonjenom vitezu

Uoči održavanja tribine na kojoj je trebalo da učestvuje, britanski pisac Salman Ruždi napadnut je saveznoj američkoj državi Njujork. Ruždi je jedan od najkontroverznijih pisaca, zbog koga su nastali muslimanski protesti širom sveta.

Ruždi se, prema poslednjim informacijama, nalazi u kritičnom stanju. Njega je napadač više puta ubo u vrat na bini amfiteatra Instituta u okrugu Iri.

Odlikovanje – Britanski pisac rođen je u Indiji. Za svoje romane, kojih je 14, i među kojima je najpoznatiji Satanski stihovi, dobijao je Bukerove nagrade. Godine 2007. proglašen je vitezom za zasluge u književnosti. Odlikovala ga je kraljica Elizabeta Druga. Od 2000, Ruždi živi u SAD.

Pretnje smrću – Zbog svojih dela Ruždi je stalno dobijao pretnje smrću. Roman Satanski stihovi je zabranjen u Iranu od 1988. godine, jer ga mnogi muslimani smatraju bogohulnim.

Pokojni iranski lider, ajatolah Ruholah Homeini, izdao je fetvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt. Iran je takođe ponudio preko tri miliona dolara nagrade za osobu koja ubije Ruždija. Pre deset godina, poluzvanična iranska verska fondacija povećala je nagradu za ubistvo Ruždija sa 2,8 miliona dolara na 3,3 miliona dolara.

Satanski stihovi – Knjiga Satanski stihovi je, osim u Iranu, zabranjena u Indiji, Pakistanu, Bangladešu, Sudanu, Južnoj Africi, Šri Lanki, Keniji, Tajlandu, Tanzaniji, Indoneziji, Singapuru i Venecueli. Najpoznatiji Ruždijev roman inspirisan je životom islamskog proroka Muhameda. Inače, ova Ruždijeva knjiga je najkontroverznije delo, koje je uzburkalo svetsku javnost.

Školovanje i gluma – Ruždi se školovao najpre u Bombaju, a potom u Engleskoj na Kraljevskom koledžu u Kembridžu gde je diplomirao na odeljenju za istoriju 1968. godine. Po završetku studija radi na televiziji u Pakistanu, a onda odlazi u London gde se bavi glumom i marketingom. 

Romani – Prvi Ruždijev roman zove se Grimus, napisan je 1975. godine, ali je prošao nezapaženo. Za roman Deca ponoći dobija Bukerovu nagradu. Reč je o alegorijskoj priči o rođenju moderne indijske nacije. Predstava pod istim imenom izvedena je u londonskom pozorištu „Barbikan“. Inače, u filmu Dnevnik Bridžit Džons, Ruždi je u jednoj sceni „glumio sam sebe“.

Treću knjigu izdaje 1983. pod imenom Sramota. U pitanju je bajkovita priča o istoriji jedne pakistanske porodice i političkim previranjima.

Slede Satanski stihovi, i savremena bajka Harun i more priča. Potom i Mavrov poslednji uzdah, Tlo pod njenim nogama (alternativna istorija modene rok muzike), Bes (intenzivno se bavi problemom terorizma)... 

Roman pod imenom Klovn Šalimar je ljubavna priča uz bogatu političku i istorijsku pozadinu, koja govori o eri globalizacije i neobičnim sponama.

Prevodioci na meti – Bilo je više pokušaja ubistva, ali i napada na prevodioce tekstova koje je Ruždi pisao. Godine 1991, Hitoši Igaraši, koji je preveo Satanske stihove na japanski jezik, izboden je nasmrt u svojoj kancelariji. Ranije iste godine, italijanski prevodilac Etore Kapriolo, izboden je u svom stanu u Milanu, ali je preživeo napad.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво