Читај ми!

Kardašijanke – antiheroine koje su postale ikone popularne kulture

Serija „U korak sa Kardašijanima“ posle 14 godina i 20 sezona je završena. Ovoj poridici je donela ogromnu popularnost koja se prelila i na društvene mreže. Autentičnost i ogoljenost pred kamerama, ali i otvaranje različitih društveno angažovanih tema učinili su da Kardašijani postanu fenomeni popularne kulture o kojima priča ceo svet.

Suze, svađe, šokantne situacije i neutoljiva glad za slavom. To je recept za megapopularnost koju porodica Kradašijan od 2007. godine servira ljudim širom sveta u rijaliti programu U korak sa Kardašijanima.

„Mislim da o fenomenu Kardašijan ne možemo da razmišljamo ako ne razmišljamo šta se dešavalo sa društvom u celini i nekako mi se čini da je ta njihova istorija i ta njihova popularnost u velikoj meri vezana i za razvoj medija“, smatra Ana Marinoli, teoretičarka medija i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti.

Kim, Kortni, Klo, Kendal, Kajli i njihova mama Kris, u nekome bude divljenje dok ih drugi doživljavaju kao negativce.

„Antiheroine koje su postale definitivno ikone popularne kulture 21. veka“, dodaje Marinoli.

Armija obožavalaca

Bez posebnih talenata, bez originalnosti, ali sa armijom obožavalaca i milionima gledalaca tokom 20 sezona emitovanja, Kardašijani su delili svoju intimu pred kamerama.

„Mislim da su one zapravo vrlo brzo shvatile šta je ono što će biti dragocena valuta u savremenom medijskom okruženju, a to je autentičnost i iskrenost. I mislim da su one zapravo glumile sebe“, kaže profesorka.

Među tom šarenilikom publikom koja je redovno pratila Karadašijane, kao najbrojnija izdvaja se neočekivana kategorija.

„Kada pogledamo rezultate gledanosti oni pokazuju da su Kardašijan bile najgledanije u onim slojevima koje čine žene od 18 do 34 godine, ali obrazovane žene, žene koje su samostalne, žene koje nemaju možda partnera, žene koje dosta zarađuju. Dakle, nije to baš publika koja bi nam možda bila prva asocijacija“, napominje Martinoli.

Borci protiv stereotipa

Rapsravljale su i o ravnopravnosti i seksualnim identitetima, posebno kada je otac najmlađih ćerki Kajli i Kendal Džener, promenio pol. Borile su se s viškom kilograma, ali su uspele da nametnu potpuno drugačiji pojam lepote i fizičkog izgleda.

„Mi vidimo da se i one bore sa nekim nametnutim idealima lepote, a s druge strane, takođe im i doprinose time što dosta novca ulažu u to kako one izgledaju. Mislim da su one nagovestile ono što su već danas trendovi, a to je da ne volimo baš uvek da vidimo nešto što je iskontrolisano i što je uvežbano. Želimo da vidimo ono što je zaista pravo“, dodaje teoretičarka medija.

Neograničeno prisustvo na društvenim mrežama

Ali za to „pravo“, 45 minuta, koliko su trajale epizode kasnijih serijala, postalo je malo. Neograničeno vreme i prostor Kardašijanke su zauzele na društvenim mrežama.

„Kada posmatramo njihovu aktivnost na društvenim mrežama, onda možemo da vidimo da su one na neki način utrle put kulturi influensera, koja je danas toliko popularna. Dakle, vrlo brzo su shvatile da je televizija jedan kontrolisan prostor u kome imaš ograničeno vreme, a da su, s druge strane, društvene mreže prostor u kome ti 24 sata dnevno možeš da komuniciraš sa svojom publikom“, dodaje Martinoli.

Toliko dobro da su nalozi Kim i Kajli među 10 najprećenijih na Instagramu. Tako 228 miliona ljudi široma sveta zna šta je Kim Kardašijan dobila za rođendan. Ali da li su baš svi nalozi pratilaca stvarni ili kupljeni uz pomoć tehnologija? To možda i nije važno. Stvaran je novac koji stiže na njen račun od reklamiranja proizvoda.

Za samo jednu objavu dobija 500.000 dolara. A budući da ima i spostveni višemilionski posao u industriji lepote i da su njeni puderi „mast hev“, jedno mesto na Forbsovoj listi najbogatijih milijardera zauzela je upravo ona.

Preduzetnički duh najpopularniju sestru odveo je i u gejming industriju, pa je tako igra Kim Kardašijan Holivud među najigranijim na svetu. Naravno, autorka je i prve objavljene knjige selfija.

Da li ćemo i Kim Kardašijan videti u predsedničkoj trci

Kim želi da se bavi reformom sudskih presuda i zatvorskih kazni, a na to ju je inspirisao odlazak u Belu kuću i susret sa Donaldom Trampom. Pojedini analitičari smatraju da nije isključeno da se jednog dana i ona, kao Kanje Vest, nađe u izbornoj trci za predsednika.

„Savremena politika je već odavno ukrstila svoje puteve sa estradom i sa nekom selebriti kulturom. Možda se to zaista najočiglednije vidi u Sjedinjenim Američkim Državama. Nekad smo se smejali za Trampa, možda nam je danas smešno za Kim Kardašijan, ali vidimo se za desetak, petnaest godina. Ko zna?“, smatra Ana Martinoli.

A zna upravo Kim Kardašijan na koji način će privući još gledalaca u novom rijalitiju ugovorenom sa pretplatničkim servisom Hulu. Budući da je posle 14 godina i 20 sezona serija U korak sa Kardašijanima završena, pikanterije o njenom i Kanjeovom razvodu gledaćemo na drugom mestu i najverovatnije u nekoj novoj formi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво