Читај ми!

Komemoracija Simjanoviću: Lako mu je bilo umreti, jer je znao da je besmrtan

U prisustvu porodice, prijatelja i poštovalaca, danas je u Jugoslovenskoj kinoteci održana komemoracija povodom smrti kompozitora Zorana Simjanovića.

Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke rekao je da srpski jezik nije dovoljno bogat rečima koje bi opisale talenat Zorana Simjanovića.

„Kada god uđem u salu 'Makavejev' u Jugoslovenskoj kinoteci uvek imam utisak da tu vidim Zorana Simjanovića, koji mi sugeriše kako da popravimo zvuk i nudi mi da dođe u kino kabinu i popravi šta može. Uveren sam da će nam Simjanović mnogo nedostajati“, istakao je Pantelić.

Simjanovićev bratanac je potom pročitao pismo Zoranovog mlađeg brata Dejana, koji je opisao talenat preminulog kompozitora još od najranijeg detinjstva.

„Roditelji su Zoranovom najranijem detinjstvu primetili da lepo peva i svi su uvereni da je prvo propevao, pa tek onda progovorio. Studentkinja solo pevanja je stanovala u istoj zgradi, gde i Zoran. Kada bi netačno otpevala neku oktavu, Zoran bi je glasom iz svoje sobe ispravio i tako su roditelji odlučili da ga upišu u muzičku školu. Tako je sve počelo“, piše u pismu Zoranovog brata Dejana. 

Radoslav Zelenović, nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke i filmski arhivista, napomenuo je da se opraštamo od naplodotvornijeg kompozitora filmske muzike jugoslovenske kinematografije.

„Počeo je kao rodonačelnik rokenrola u Jugoslaviji i često volim da kažem kako su filmska traka i rokenrol dostojanstveno ostarili. Simke je svedok tog starenja. Jednom mi je poslao mejl sa 65.000 karaktera na 65 strana. Tu je bilo sve – 69 igranih filmova, 65 televizijskih serija, 50 crtanih filmova i muzika za preko 500 televizijskih spotova. Pedantan kakav je bio, izračunao je da to sve ukupno 11.000 minuta muzike“, rekao je Zelenović.

Glumica Tanja Bošković je istakla da nikada u životu nije srela čoveka koji toliko duboko nije bio pojedinačan.

„Bio je u paru sa Ljiljom. Bilo mu je lako jer je bio voljen i imao je koga da voli. Simke je svojim radom našu kinematografiju suštinski odvojio od zemlje i pretvorio u nešto drugo. Lako mu je bilo umreti, jer je znao da je besmrtan“, istakla je Bošković.

Kompozitor Rade Radivojević je rekao da nas je napustio jedan od naših najeminetnijih stvaralaca u oblasti primenjene muzike, čija su dela obeležila našu umetničku scenu u proteklih pola veka.

„Opraštamo se od profesora i dobitnika brojnih priznanja. Od čoveka koji je bio, pa prestao da bude roker. Njegov rad je odlikovao visoki profesionalizam i autentična predanost projektu“, kazao je Radivojević.

Reditelj Goran Marković je napomenuo da je Zoran Simjanović mogao sve.

„Doveo bi frulaša da mu svira temu za film Miris poljskog cveća. Frulaš to nije umeo i Simke bi za pet minuta savladao sviranje frule i dočarao nam temu. Sjajno je pevao... često bolje od pevača angažovanih za neku temu“, prisetio se Marković.

Zoran Simjanović je sahranjen 16. aprila na Novom groblju u Beogradu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво