Читај ми!

Kraljevsko porodično stablo: Kraljica Elizabeta II i princ Filip su bili potomci kraljice Viktorije

Dok se Ujedinjeno Kraljevstvo oprašta od princa Filipa koji je preminuo u 99. godini, u javnosti se dosta govori o dugotrajnosti i snazi braka koji su on i kraljiva Elizabeta delili više od 70 godina.

Kraljica Elizabeta II i princ Filip su se venčali 1947. godine, međutim, poznavali su se mnogo duže.

Prvi put su se upoznali na venčanju princeze Marine od Grčke i Danske i vojvode od Kenta, 1934. godine kada je kraljica imala samo sedam, a princ Filip 12 godina.

Uprkos njihovoj mladosti, u štampi se još tada pojavila vest kako su Elizabeta, koja u tom trenutku nije bila kandidat za presto, i princ Filip, idealna bračna kombinacija.

Pored kraljevskog vaspitanja, Elizabeta i Filip takođe su imali i udaljenog rođaka, jer su oboje potomci kraljice Viktorije.

Kraljica Elizabeta je potomak kraljice Viktorije po očevoj strani

Kraljica Viktorija, koja je vladala od 1876. do 1901. godine, sa princom Albertom je izrodila devetoro dece, četiri sina i pet ćerki.

Kada je kraljica Viktorija umrla, njen najstariji sin, princ Edvard, stupio je na presto 1901. godine, a već 1910. nasledio ga je njegov drugorođeni sin Džordž V, pošto je njegov stariji brat preminuo od upale pluća.

Vladavina kralja Džordža V trajala je do 1936. godine, kada je njegov, takođe drugorođeni sin, kraljičin otac, Džordž VI, postao kralj, jer je Edvard VIII abdicirao zbog braka sa Amerikankom Volis Simpson.

Posle smrti oca na britanski presto je stupila kraljica Elizabeta, 1952. godine.

Princ Filip je bio potomak kraljice Viktorije po majčinoj liniji

S druge strane, princ Filip, koji je rođen 10. juna 1921. godine na grčkom ostrvu Krf od grčko-danskog princa Andreja i princeze Alis od Batenberga, povezan je sa kraljicom Viktorijom preko majke.

Kraljica Viktorija rodila je svoju drugu ćerku, princezu Alisu, 1843. godine. Ona se udala za Ludviga IV, velikog vojvodu od Hesena, i zajedno su dobili sedmoro dece.

Njihova najstarija ćerka Viktorija, kasnije će se udati za očevog rođaka, princa Luja od Batenburga. Prvo dete Viktorije i princa Luja od Batenburga bila je ćerka Alis, majka nedavno preminulog princa Filipa.

Ona se udala za grčkog-danskog princa Andreja 1903. godine i imala je petoro dece, a budući vojvoda od Edinburga je bio najmlađe dete i sin jedinac.

Ljubav na prvi pogled

Kraljica Elizabeta i princ Filip, ponovo su se sreli 1939. godine uoči samog početka rata, kada je ona imala samo 13 godina. Navodno Elizabeta se zaljubila na prvi pogled.

Par se dopisivao tokom celog rata, te je Filip Elizabetu zaprosio odmah po povratku sa Pacifika.

Kralj Džordž VI pristao je na brak, ali je zvanično saopštenje veridbe odloženo na godinu dana, do 21. rođendana i punoletstva tadašnje prestolonaslednice.

U međuvremenu, Filip je postao britanski državljanin, odrekao se grčkog i danskog prinčevskog zvanja i pretenzija na presto i postao vojvoda od Edinburga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво