Читај ми!

Kolege i prijatelji opraštaju se od Mire Furlan

Kolege i prijatelji opraštaju se od Mire Furlan proslavljene filmske i pozorišne glumice. Mira Furlan preminula je u Sjedinjenim Američkim Državama 20. januara u 66. godini.

Odrasla je okružena knjigama, u porodici univerzitetskih profesora. Čaroliju dramske umetnosti otkrila je u detinjstvu, kao poliglota želela je da postane simultani prevodilac, ali tokom studija na Akademiji za kazalište, film i televiziju počela je da dobija prve uloge među kojima je Kate u legendarnoj seriji Velo misto.

U Hrvatskom narodnom kazalištu je igrala glavne uloge u dramskim klasicima, a na Dubrovačkim letnjim igrama bila je Ofelija u Hamletu reditelja Jiržija Mencla.

Prva filmska uloga – u Kiklopu, 1982. godine, donela joj je Zlatnu arenu. Sledila su remek-dela sedme umetnosti na ovim prostorima: Otac na službenom putu Emira Kusturice, filmovi Rajka Grlića, Lepota poroka Živka Nikolića.

Zdravko Šotra ističe da ćemo Miru Furlan zauvek pamtiti kao jugoslovensku glumicu u punom smislu te reči.

„Kada me je Živko Nikolić pozvao na sastanak u restoran 'Madera', tu sam se sreo prvi put sa Mirom Furlan. Gledao sam u nju kao omađijan. Nekoliko dana posle toga smo počeli snimanje filma Lepota poroka na Adi Bojani i imali smo predivnu saradnju. Imam sliku u mom stanu, Mira i ja, sa našeg venčanja u filmu. To sam zadržao kao nešto što me seća na jedan fantastičan projekat i jednu divnu, divnu, divnu osobu“, kaže glumac Milutin Mima Karadžić. 

Između Beograda i Zagreba, Balkana i SAD 

Bavila se i muzikom, a na snimanju spota koji nikada nije objavljen sredinom osamdesetih upoznala je ljubav svog života, talentovanog reditelja Gorana Gajića.

Živela je između Beograda i Zagreba, a 1991. godine, posle brojnih uvreda i pretnji koje je dobijala sa obe strane, napisala je „Pismo mojim sugrađanima“ i emigrirala u Sjedinjene Američke Države.

Mira Banjac seća se svoje imenjakinje kao odlične glumice: „Sjajan čovek. Ona je jedna velika tragetkinja bila. I privatno je nosila taj teret života“.

Uspešno je nastavila karijeru ulogama u serijama Vavilon 5 i Izgubljeni. U Los Anđelesu Mira Furlan snimila je muzički album Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni.

Po povratku u Hrvatsku igrala je Medeju u teatru „Ulisis“ Radeta Šerbedžije.

„Važno je reći da je Mira Furlan bila užasno briljantna osoba i briljantna glumica i svi su je voljeli i njeni partneri glumci i glumice, voljeli je režiseri, voljela je publika, voljela je filmska kamera“, istakao je Šerbedžija

Otišla je plemenita glumačka diva. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu igra se drama po njenom tekstu Dok nas smrt ne razdvoji, a poslednje ostvarenje i ulogu karijere Mire Furlan u filmu Pred nama gledaćemo na ovogodišnjem Festu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво