Читај ми!

Od sušene ribe do optužbi za mito - Li Kun Hi

Li Kun Hi je prvi čovek južnokorejske kompanije „Samsung”, koji je od nje napravio svetski telekomunikacioni gigant i vodeću kompaniju na svetskom tržištu. Smatraju ga vizionarom koji je od lokalne kompanije za proizvodnju i izvoz voća i sušene ribe stvorio svetskog lidera u industriji inovacija.

Napravio je čudo od porodične firme

Li Kun Hi je rođen 9. januara 1942. godine,tokom japanske okupacije Koreje. Bio je treći sin Li Bung Hula, osnivača grupe „Samsung”, specijalizovane za izvoz voća i sušene ribe.

Školovan za uspeh

Studirao je ekonomiju na privatnom unverzitetu u Japanu. Master program iz oblasti biznisa pohađao je na Univerzitetu „Džordž Vašington”, u Vašingtonu, ali nije dobio diplomu.

Dve nedelje posle smrti svog oca, preuzeo je kompaniju, potpuno je modifikovao i pripremio za nove izazove tržišta.

„Frankfurtska deklaracija”

Pamte ga po rečenici „promenimo sve, osim naših žena i dece”, koju je izgovorio 1993. godine.

Po deklaraciji nazvanoj „Frankfurtska deklaracija”, Li je 1993. godine okupio sve rukovodioce u Frankfurtu i pozvao na promenu pristupa kvalitetu, pa čak i ako to bude značilo nižu prodaju.

Kompanija „Samsung” je 2006. godine postala najveći proizvođač televizora i tada je pretekla „Soni”.


Najbogatiji

Li je najbogatiji Južnokorejac, po Forbsovim procenama njegovo bogatstvo je oko 21 milijarde dolara. U porodični biznis uključio se 1968. godine, a kompaniju je preuzeo 1987. godine, po smrti svog oca.

Tada je „uništio” oko 150.000 mobilnih telefona i krenuo u novu, modernu fazu osvajanja globalnog tržišta korporacije „Samsung”.


Osuđivan zbog utaje poreza i davanja mita

Bio je dva puta osuđivan, jednom 1996. godine, a kasnije 2008. godine, zbog korupcije i utaje poreza. Ipak, pomilovan je za obe prijave.

 

U 2014. godini, Li je imenovan kao 35. najmoćniji čovek i najbogatiji Korejac, zajedno sa svojim sinom Li Jae Jongom.


Porodica

Li je imao četvoro dece, sina i tri ćerke. 

Njegova braća i sestre i neka od njihove dece takođe su rukovodioci glavnih korejskih poslovnih grupa. Njegova najstarija ćerka Li Bo Jin, predsednica je i izvršna direktorka lanca luksuznih hotela „Šila”, kao i predsednica kompanije „Samsung Everland”.

Od 2010. godine, njegov sin Li Jae Jong potpredsednik je kompanije „Samsung elektroniks”. Korejska policija je u januaru 2008. pretresla njegov stan i kancelarije zbog optužbi da je nudio mito uticajnim tužiocima i političkim ličnostima u Južnoj Koreji.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво