Miša Marković – uz njegove pesme ste se veselili i plakali, a da niste ni znali čije su

„Ej Branka, Branka“, „Ruzmarin“, „Lažu da vreme leči sve“ i mnoge druge. Bez Miše Markovića ne biste mogli da zamislite pop i folk muziku. Bez njegovih hitova ne može da prođe veselje, a ni tugovanje. Uz njegove pesme ste se ljubili i plakali...

Istaknuti umetnik koji je čitav svoj život proveo u rodnom Beogradu stvorivši zapaženu karijeru pevača i kompozitora, mada je po struci bio diplomirani dizajner. Miša Marković je rođen 1949. u Beogradu, a napustio nas je 22. septembra 2020. u 72.godini života, samo tri dana nakon svog rođendana.

Bio je među najtiražnijim pevačima diskografskih kuća PGP RTB i Studija B. Ostvario je tiraže koji su prevazišli milon izdanja i učestvovao na mnogim reprezentativnim festivalima: „Beogradsko proleće“, „Hit leta“, „Mesam“, „Hit parada“. Kao interpretator pevao je zabavne pesme koje su bile u samom vrhu svih top lista nekadašnje Jugoslavije.

Međutim 1972. godine, osvojio je prvo mesto na „Beogradskom proleću“ u kategoriji starogradskih pesama i romansi, sa pesmom Susret Đorđa Karaklajića.

Ipak, repertoar zabavnih i pop pesama bile su najvažniji element karijere pevača Miše Markovića. Hitovi kao što su: Ti nisi moje Sunce, Fešta, Muzika ostaje, Ja te zovem, Sunce će i dalje biti, kao i neke druge i danas su rado slušane evergrin kompozicije.

Ranih šezdesetih godina, inicirani uspehom britanskih „Bitlsa“ i u ondašnjoj SFRJ pojavljuju se prve rok grupe, naročito u Beogradu. To je vreme kada se i Miša Marković počinje baviti muzikom, kao gitarista, pevač i kompozitor beogradske rok grupe „Mladi lavovi“.

Njegov prvi veliki pevački uspeh bio je 1971. godine na tada značajnom Omladinskom festivalu u Subotici, gde i započinje profesionalnu pevačku karijeru. Od tog trenutka pa sve do 1982. godine , kao solista, snimio je 47 ploča, od toga 3 LP- a, sarađujući sa najznačajnijim kompozitorskim imenima tog vremena: Arsenom Dedićem, Nikicom Kalođerom, Đorđem Novkovićem, Kornelijem Batom Kovačem, Borisom Bizetićem...

Štampa je te 1979. godine pisala: „Četrnaest singl ploča i isto toliko hitova! To je bilans osmogodišnje karijere beogradskog pevača i kompozitora Miše Markovića.“

Naprasno, 1982. godine napušta karijeru vokalnog soliste i posvećuje se isključivo kompozitorskom radu težeći posebnom stilu, do tada neistraženom spoju melodijskih citata folklorizama i modernih električnih instrumenata: gitara, klavijatura, kompleksnijih ritmičkih instrumenata, čiji je spoj rezultirao pojavu folka.

Miša Marković je bio gitarista pa je i komponovao uz nju. Solidno se služio i klavirom, ali za složenije projekte sarađivao je, stvarajući folk muziku, sa osvedočenim rokerima i vrsnim instrumentalistima klavijaturnih instrumenta: Lazom Ristovskim i Kornelijem Batom Kovačem.

Tako je počev od 1982. pa narednih trideset godina Miša Marković pet puta proglašavan za
kompozitora godine, a njegove kompozicije za pesme godine. Pisao je pesme za brojne pevače i svakom je napisao uglavnom po jedan do dva hita, nikad veći broj. Bila je to urota i njemu nejasna.

Hitmajstor

Veri Iković je, na tekst njenog supruga Danila Živkovića, komponovao Šta će mi šalvare; Tomi Zdravkoviću, Ej Branka, Branka; Merimi Njegomir Ruzmarin i Pamtim još, koju je takođe interpretirala i Hanka Paldum. Lepa Brena je pevala njegovu pesmu Recite mu da ga volim, a Nada Topčagić Zovem te, zovem na tekst Radmile Mudrinić i Jutro je.

Miroslav Ilić je pevao Lažu da vreme leči sve; Lepa Lukić Srce je moje violina, Vesna Zmijanac Kunem ti se životom i Grom te ubio. Zorica Brunclik je pevala njegove pesme Evo, zora je, Evo već je Božić, a Zorica Marković Zumbuli, zumbuli cvatu, Otrove moj; Radiša Urošević Tecite, suze tecite; Zoran Kalezić lepu baladu Šta će meni vino; Nikola Urošević Gedža je otpevao njegovu rodoljubivu pesmu punu aklamacije na tekst Svete Vukovića Oj Srbijo lepotice, Gordana Lazarević Koliba kraj puta, a Neda Ukraden njegovu verziju pesme Vidovdan na tekst Aleksandra Radulovića Fute.

Svi ovi veliki hitovi nastali su u periodu između 1982. i 1997. godine, a ukupan tiraž na kojima su se nalazile pesme Miše Markovića dostiže cifru od danas neverovatnih skoro sedam miliona nosača zvuka.

Miša Marković se svojim opusom smatra začetnikom ili pionirom folk muzike kod nas.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih su najznačajnije: Estradna nagrada Srbije, Priznanje za ukupan doprinos folk muzici, Povelja za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva na polju džeza, zabavne i rok muzike...

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво