Mira Vasiljević, odlazak nenametljive i dostojanstvene legende

Miroslava Mira Vasiljević, osnivač ansambla „Đerdan“ i muzički pedagog preminula je u 85. godini posle duge i teške bolesti. Ostavila je neizbrisiv trag u našoj narodnoj muzici.

Nenametljiva i dostojanstvena – Mira Vasiljević bila je pravi muzički biser. Talenat je pokazala sa pet, a čvrstu volju da joj muzika obeleži život, u gimnaziji kada kreće na časove harmonike. Mira Vasiljević je 12 godina predavala muzičko obrazovanje.

Govorila je da joj je karijera počela 1961. godine kada je položila audiciju za Radio Beograd. Svoju prvu ploču, Devojačka kletva, snimila je 1965, a vrlo brzo postaje kompletan kantautor.

Mira Vasiljević počela je da osvaja nagrade, snima ploče, a 1973. osnovala je ženski ansambl „Đerdan“.

„Izvela je zaista najlepši deo ženske estrade. Najkvalitetniji. Bila je izuzetno skromna žena, stroga, ali skromna u svakom pogledu. Tako nas je učila i mislim da smo sve takve. Ponosna sam i na nju i sve 'đerdanke'“, kaže Snežana Đerdan.

„Otišla je naša učiteljica. Učiteljica života, učiteljica muzičkog života. Prenela nam je sve što je znala. Bila je vrsni muzički pedagog. Bile smo lepe i mlade i nismo znale ništa. Naučila nas je svemu. Naučila nas je šta znače daske koje život znače, a prevashodno je tražila da zavšimo škole, pa tek onda da se bavimo sporednom profesijom kao što je estradno pevanje. Hvala joj na tome“, istakla je Izvorinka Milošević.

Nepresušna energija i posvećenost muzici obeležili su karijeru Mire Vasiljević tokom koje je snimila više od 200 pesama. Za svoj rad dobila je brojne nagrade, diplome, Savez estradnih umetnika dodelio joj je nagradu za životno delo. Bila je ponosna na Zlatni krst - nagradu Crvenog krsta za humanitarni rad.

„Imala je niz pesama koje su bukvalno iznikle iz naroda sa njenim karakterističnim glasom ostavila je lep trag u narodnoj muzici. Posebno se odomaćila jedna njena pesma koja je više gradskog tipa, koju sam aranžirao – Godine su prolazile. To je divna pesma i sve ovo što je radila Mira, to je jedinstven slučaj na ovim prostorima i hvala joj“, navodi Ljubiša Pavković.

„Mira je bila pre svega dobar čovek. Bila je dobrodušna, imala je dobru reč za svakoga, sa svima je htela da porazgovara, da svakog uputi ako nekoga interesuje o muzici, jer je zaista bila jedan od vrhunskih muzičkih stručnjaka“, kaže Dragiša Golubović iz Udruženja estradno-muzičkih umetnika.

Mirino muzičko nasleđe čuvaće njene „đerdanke“, ćerka Jasna, trajni snimci Radio Beograda i PGP. Mira Vasiljević će biti sahranjena u sredu 27. marta u 12.30 na Novom groblju u Beogradu.

broj komentara 22 pošalji komentar
(petak, 25. nov 2022, 16:45) - Nenad Ranisavljevic Paris [neregistrovani]

ODLAZAK BARDA NARODNE MUZIKE

Kada saznate tako tuznu vest o odlasku moglo bi se slobodno reci pre svega Barda narodnnog melosa Muzicke dive i heroine Izvorne narodne muzike onda sta drugo reci vredelo je ziveti u njenom vremenu i diviti se fenomenalnom glasu drage nam Mire Vasiljevic koja nam je svima koji smo je voleli slusati bila pre svega roditelj a onda tek ucitelj i pedagog muzike koja zivot znaci a meni pogotovu ovih nekoliko godina bar zadnjih 4,5 godine od kako sam i sam ostao bez svog roditelja svoje majke koja je isto tako volela da slusa pesme Mirine i grupe Djerdan , a ja sam tada shvatio da nam je Mira svima nama samcima bez roditelja svog mogla biti Nacionalna Srpska Mama Mia . Sta sada reci na kraju vec jedno veliko hvala Miri za svoje pesme koje nam je podarila i ostavila u amanet za dugo pevusenje slusanje i cuvanje kao uspomene za dugo i vecno secanje na zenu divnog barsunastog glasa kakvu vise verovatno necemo imati nikad jer nam je draga Mira bila pre svega pedagog i vaspitac mlade generacije na Estradnoj muzickoj svceni Srbije a onda tek pevacica . I zato na kraju moramo reci onu cuvenu recenicu na rastanku od drage nam Mire : Nek joj je vecna slava i hvala , Amin .

(petak, 25. nov 2022, 15:02) - Rajko [neregistrovani]

Mira Vasiljevic

Danas je rodjendan, legendarnon Miri Vasiljevic. Mi koji smo je voleli, cenili njen rad i uzivali u njenoj pesmi, to i dalje radimo i ako je vise nema. I dalje slusam njene pesme i divim se njenoj intrepretaciji. Hvala joj za sve sto je ucinila za nasu estradu i kulturu i neka je andjeli cuvaju.

(sreda, 24. mar 2021, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Mira Vasiljevic

Prodje dve godine od smrti legendarne Mire Vasiljevic. Bila je izvanredan umetnik i pedagog, muzicki obrazovana i zato se izdvajala od ostalih pevaca. Nije pevala u kafanama, vasarima, svadbama, ispod satora vec je bila iskljicivo koncerni pevac. Nije se obogatila ali je imala bogatu karijeru. Hvala za sve sto nam je pruzila i ostavila pesme koje vecno da zive; zivot pise uspomene, danas m je dragom rodjendan, sini munjo, prazan medaljon, zr, zri tamnjanika, sumadija u jesenje dane, moj dragane, predosecanje, godine su prolazile. PGP RTS bi trebao da izda trodupli CD ove umetnice, gde bi se nasle i pemse koje Mira snimala kao solista radio Beograda; oj, devojko smederevko, ej cula jesem moj se drag zeni, oj, javore, javore, evo srcu mom radosti....Vecno u nasim srcima.

(četvrtak, 26. nov 2020, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

"Zbogom ostaj ljubavi moja", je najbolja i najlepsa pesma, koju je otpevala Mira Vasiljevic, u.......

…...duetu sa Lepom, Lukic!!! (1968 godina)!

(sreda, 25. nov 2020, 18:55) - anonymous [neregistrovani]

Mira Vasiljevic

Danas je rodjendan, legendarnoj MIri Vasiljevic. Iako vise nije sa nama, za nas koji smo je voleleli i pratili njen rad, ona vecno ostaje u nasim srcima. Havla za sve sto nam je pruzila pocem od nejinih maestralno odpevanih pesma: sini munjo, zivot pise uspomen, danas mi je dragom rodjendan, godine su prolazile, prazan medaljon... kao i za sve sto je uradila i zaduzila nasu estradu i kulturu. Zivece vecno u nama i HVALA.

(utorak, 24. mar 2020, 14:45) - anonymous [neregistrovani]

Mira Vasiljevic

Pratim ovu tesku situaciju koja nas je zadesila pa setim Mire Vasiljevic koja je medju prvima dala sve od sebe da pomogne ugrozenim i napacenima; prva je odrzal dobrotvorni koncert da bi pomogla onima koji pate. Cak, mozda je, jedna od tih koja je najvise tih dobrotvornih koncerata odrzala. Od crvenog krsta je dobila zlatan krst. Nikada nije jurila slavu i novac vec gledala kako je mogla da doprinese nasoj kulturi i estradi. Mnogo namnedostaje, nama koji je volimo. A njena dela, kroz doprinos kroz svoj Djerdan i pesme koje na nam je ostavila zivece vecno. Sini munjo, Oci su mu kao kremen, Zivot pise upomene, Danas mi je dragom rodjendan, Zri, zri tamnjanika, Aj, ja sam secer, Moj dragaene, Otici cu u pastire, Sumadija u jesenje dane, Godine su prolazile i majstorse intrepretacije izovrnih i starogradskih pesama: Bolna lezi Andjelija mlada, Nekad cvale bele ruze, Duni mi duni ladjane, Vita jela do nema, Ti bi hteo pesmom da ti kazem, Imam jednu zelju, Cija je ono zvezda, Oprosti mi mila mati, Odkle si sele, Crven fesic. Vecna slava i hvala ovoj divnoj umetnici.

(ponedeljak, 23. mar 2020, 17:38) - Zdrav sluh! [neregistrovani]

Pesma za večnost!

Godine su prolazile - Mira Vasiljević

(ponedeljak, 23. mar 2020, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

Mira Vasiljevic

Danas je tacno godinu dana od kada nas je napustila Mira Vasiljevic. Za nas koji je volimo, nije zaboravljena. Njene pesme i njena dela koje nam je podarila nece nikada biti zaboravljena. Njene pesme i dalje zive i zivece mnogo godina; jer svaka pesma je majsorski odpevana. Njeni hitovi, Danas mi je dragom rodjenda, Zivot pise uspomen, Jedinica, Sini munjo, Prazan Medaljon, Zri, zri, tamnjanika, Sumadija u jesenje dane, Aj, ja sam secer, Godine su prolazile, Moj dragane, Predosecanje, ce vecno da zive. Hvala joj za sva dela i sto je toliko kvaletentih pevaca izvela na. pravi put estrade. Vecno u nasim srcima.

(ponedeljak, 25. nov 2019, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Mira Vasiljevic

Danas je rodjendan Miri Vasiljevic, i ako nas je napustila, njena dela i dalje zive korz svoje pems, Djerdana i svi nas koje volimo. Seti mo se legendarne umetnice i sve sto je ucinila za nasu estradu u kulturu.

(sreda, 17. apr 2019, 13:28) - Postovaoc Mire Vasiljevic [neregistrovani]

Mira Vasiljevic

Mire Vasiljevic, nazalost, vise nema ali njena dele ce dugo da zive. Mira je bila jedna od najboljih pevaca na nasim prostorima; talentovana pro prirodi a muzicki obrazovana. Svaku pesmu je koreknto odpevala i saradjivla sa nasim istaknutim kompozitrima. Sa Bucom Jovanvicem je snimila ploce, Devojacka kletva, Zasto me ostavi, Nikada necu voleti i duetsku plocu sa lepom Lukic, Dodji mi drane. Sa Ilijom Spasojevicem je snimila Danas mi je dragom rodjendan, Zivot pise uspomene i duetsku sa Tomom Djordjevicem, Daleko ti si sada. Sa Tozovcem kao kompozitrom snimila je plocu Jedinica. Tada je pocela i sama da koponuje i tako su nastale sledece ploce, Sini munjo, Oci su mu kao kremen, Kocakar, Momak za jedno vece, Iz dana u dan, Moj radnik, Sto se vrati, Rodjo moj...Sa Petrom Tanasijevicem je snimla Zri, zri tamnjanika, album Nikome te nedam, Godine su plozaile..Sa Radoslavom Graicem na tekst Desanke Maksinovic, Otici cu u pastire i sreca. Za Zaharom dinvu pesmu Vrati mi se, Volela bih da te nisam srela i Pevam i pevacu jos sa Misom Markovice. Hval joj za sva ova deli i neka je andjeli cuvaju i podare rajsko naselje.