Preminuo reditelj Dušan Makavejev

Reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini.

Slavni reditelj je rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko – Parada (1962), Čovek nije tica, Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT (1967), Nevinost bez zaštite (1968), Nedostaje mi Sonja Heni (1972), Sweet Movie (1973), Gorila se kupa u podne (1993)...

Bio je urednik mnogih novina i časopisa – Student, Književne novine, Danas. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968. godine.

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih priznanja: Oktobarska nagrada Beograda, „Srebrni medved“ u Berlinu, „Srebrna arena“ u Puli, „Luis Bunjuel“ u Kanu, „Srebrni Hjugo“ u Čikagu, „Zlatno doba“ Belgijske kraljevske kinoteke, „Filmska legenda“ koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu.

U septembru prošle godine promovisan je u počasnog doktora na Rektoratu umetnosti u Beogradu, zajedno sa Miodragom Tabačkim.

Paskaljević: Makavejev će živeti do god traje kinematografija

Reditelj Goran Paksaljević rekao je za portal RTS-a da je Makavejev pomerio granice svetskog filma, naročito ostvarenjem Misterije organizma.

Smatra da su filmovi Dušana Makavejva i dan-danas živi i da će živeti do god traje kinematografija.

„Makavejev je jedan od najzačajnih stvaralaca koji je radio u Srbiji i svetu. Čini mi se da mi u Srbiji još nismo svesni koliko je on veliki, ne samo ovde i prostoru bivše Jugoslavije već i u svetu", naglasio je Paskaljević.

Studentima FDU-a Pasakaljević bi prepručio da obavezno pogledaju film Čovek nije tica.

„To je njegov prvi film koga se sećam. Iz tog filma proizašla je cela njegova kasnija filmska poetika", naveo je Paskaljević.

Kaže da se dosta družio sa Makavejevim. „Imao je veseo i vrcav duh, sa njim je zaista vredelo provoditi vreme", dodao je Paskaljević.

„To su bili časovi ljudskosti, optimizma, bez obzira što smo govorili o vrlo tamnim, mračnim temama. Mnogo će mi nedostajati", zaključio je poznati reditelj.

Svečana sala Jugoslovenske kinoteke zvaće se „Makavejev“

Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke rekao je da će se svečana sala te institucije zvati „Makavejev".

„Napustio nas je veliki Dušan Makavejev, ali na sreću njegova dela i dometi ostaju večni“, rekao je Pantelić za Tanjug.

"Pre samo nekoliko dana Upravni odbor Jugoslovenske kinoteke doneo je odluku na moj predlog da Svečana sala Jugoslovenske kinoteke ponese ime ‘Makavejev‘. Bilo je planirano da se to dogodi na ovogodišnjem Festu pred projekciju filma Slučaj Makavejev reditelja Gorana Radovanovića koji je i sam član Jugoslovenske kinoteke", naveo je Pantelić.

Napomenuo je da i pored toga što je najava celokupnog programa 47. Festa, čiji je umetnički direktor, najavljena za 28. februar, krši pravila i otkriva da je ovogodišnji pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, upravo Dušan Makavejev.

„Dušan Makavejev je jedan od najcenjenijih autora svoje generacije i bez obzira na njegov odlazak, on će kroz svoja dela nastaviti da utiče na sve ljubitelje filma i buduće generacije", istakao je Pantelić.

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić napominje da je Makavejev bio umetnik zbog koga je jugoslovenski, srpski film dobio svoj identitet u svetu.

"Stvaralac ogromnog uticaja, reditelj čiji filmovi se danas vide kao deo svetske baštine, čovek koji je plenio svojom originalnošću i vizijom. Jednostavno, jedan od najvećih filmskih stvaraoca koje je ova zemlja imala", poručio je Jevtić.

Profesor i scenarista Nebojša Romčević smatra da je Makavejev bio očekivano neshvaćen u vremenu u kojem je stvarao.

„Otišao je jedan od navažnijih filmskih mislilaca jugoslovenske kinematografije čije vreme tek treba da dođe", rekao je Romčević. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво