Venčali se princ Hari i Megan Markl!

Princ Hari i Megan Markl izgovorili zakletve, razmenili prstenje i uplovili u bračne vode i to ne samo pred svatovima u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru nadomak Londona, nego i pred milionima gledalaca širom planete zahvaljujući direktnom TV prenosu. Kraljica Elizabeta je dodelila unuku titulu vojvode od Saseksa, a njegova supruga je stupanjem u brak postala vojvotkinja od Saseksa.

Венчали се принц Хари и Меган Маркл! Венчали се принц Хари и Меган Маркл!

15.04 – Vojvoda i Vojvotkinja od Saseksa pridružuju se svatovima koje je ugostila kraljica na koktelu u Holu kralja Džordža, sali za bankete u okviru Vindzorskog dvorca. 

14.08 – Novopečeni supružnici kreću u 25-minutnu vožnju otvorenom kočijom. 

14.03 – Nakon britanske himne God Save the Queen mladenci napuštaju kapelu. Jedini poljubac mladenaca na stepenicama crkve pozdravljen je ovacijama okupljenih građana. 

13.37 – Princ Henri i Megan Markl zakleli se na večnu ljubav. Nakon zakletvi razmenili su prstenje, te su proglašeni mužem i ženom.

13.32 – Posle propovedi, ceremonija venčanja ulazi u završnicu uz čuvenu kompoziciju Stand By Me koju je izvodio Ben King, ali i Džon Lenon.  

13.12 – „Da“! Najpre Hari, a ubrzo i Megan potvrdno su odgovorili na pitanje da li žele da stupe u brak. Nevestu je prethodno do oltara doveo Harijev otac, princ Čarls.

13.00 – Mlada je stigla! Dugačak veo, čamac izrez i tradicionalno veliki šlep krase venčanicu najpoznatije neveste na planeti. Modna kuća „Živanši“, to jest dizajnerka Kler Vejt Keler bila je zadužena za izradu haljine.

12.53 – Stigla je i kraljica Elizabeta Druga u pratnji supruga princa Filipa. Nekoliko trenutaka pre roditelja stigao je i princ Čarls sa suprugom Kamilom. Među deverušama na današnjem venčanju je princeza Šarlota koja je stigla sa mamom vojvotkinjom od Kembridža i bratom princom Džordžom.

12.34 – Princ Hari stigao u pratnji brata Harija ispred crkve. 

12.20 – Mlada Megan Markl krenula je iz Klivden haus hotela ka zamku Vindzor, gde je kapela Svetog Đorđa.

12.05 – Kapela Crkve Svetog Đorđa gotovo je ispunjena svatovima – članovima porodica mladenaca i njihovim prijateljima. Kolege mlade, glumačka ekipa serije Dva lica pravde je stigla, tu su i Bekamovi, članovi porodice Midlton, Elton Džon, Džejms Korden...

11.21 – Zvanice polako pristižu ispred crkve u Vindzoru gde će se na večnu ljubav zareći princ Hari i njegova verenica Megan. Među prvima su stigli američka voditeljka Opra Vinfri, glumac Idris Elba i pevač Džejms Blant, kao i bliska prijateljica mlade teniserka Serena Vilijams sa suprugom.

Uzbuđeni građani su, čim je svanulo iznad kamenih zidina dvorca Vindzor, rezidencije britanske kraljevske porodice, počeli da se okupljaju iza bezbednosnih barijera, a mnogi su ogrnuti britanskim i američkim zastavama, dok policija patrolira ulicama sa poluatomatskim oružjem i nadzire okolinu sa krovova obližnjih zgrada, prenosi Rojters.

Procenjuje se da je više od 100.000 obožavalaca preplavilo uske ulice Vindzora, gradića oko 30 kilometara zapadno od Londona, a u ovo mesto je pristiglo i na stotine TV ekipa.

Bezbednost je jaka, a posetioci su morali da prođu kroz policijske kontrolne punktove postavljene oko dvorca, koji je bio dom 39 engleskih monarha od 1066. godine.

Milioni ljudi na televizijskim ekranima pratili su venčanje popularnog unuka britanske kraljice Elizabete Druge i američke zvezde TV drame Dva lica pravde (Suits), koje je obavljeno u kapeli Crkve Svetog Đorđa iz 15. veka u kompleksu dvorca u Vindzoru, najstarijeg i najvećeg zamka na svetu, u kojem neko živi.

Venčanju je, u periodu između dva sata posle ponoći i 15.30, bilo posvećeno 3,4 miliona statusa na Tviteru.

Tviter je, kako prenosi Bi-Bi-Si, saopštio da su tri trenutka sa venčanja o kojima je najviše bilo komentara - govor biskupa Majkla Brusa Karija, koji je brojao 40.000 tvitova po minuti, zatim Šeku Kaneh-Mejsonovo izvođenje numere "Ave Marija" na violončelu koji je imao 28.000 tvitova po minuti i proglašenje Harija i Megan venčanima koje je imalo 27.000 tvitova po minuti. 

Samu ceremoniju na licu mesta pratilo je 600 ljudi. Nevesta je u crkvu došla sa svojom majkom Dorijom Ragland (61), sa kojom je provela noć u luksuznom hotelu, dok je princ Hari odseo u drugom hotelu sa kumom, to jest svojim starijim bratom, princom Vilijamom.

Megan Markl je u kapelu ušla bez pratnje, a onda je do oltara doveo Harijev otac, princ Čarls.

Mladin otac, koji zbog operacije srca nije mogao da prisustvuje venčanju, rekao je za američki portal TMZ da je njegova ćerka izgledala predivno.

„Moja duša izgledala je predivno i veoma srećno. Voleo bih da sam tamo i želim im svu ljubav i sreću“, istakao je Tomas Markl, koji se nalazi u Kaliforniji.

Kako je rekao, gledao je venčanje preko televizije i ocenio da je ceremonija bila „emotivna i radosna". 

Juče su završene poslednje pripreme za veliki dan, a proba vožnje kočijom privukla je pažnju na stotine ljudi, dok je kraljevski par u automobilu prošao rutom u pratnji policije.

Umesto svadbenog poklona mladenci su zamolili goste da uplate donacije dobrotvornim društvima i udruženjima.  

Britanski kontrolori leta smislili su neobičan svadbeni poklon za princa Harija i Megan Markl - obezbedili su 15 minuta garantovanog mira i tišine tokom ceremonije. U tom periodu, naime, nema preletanja aviona, javio je Rojters.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво