Читај ми!

Pablo Neruda je ubijen?

Nobelovac Pablo Neruda možda je ubijen nakon državnog udara 1973. godine koji je predvodio general Augusto Pinoče, saopštila je Vlada Čilea.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je juče saopštenje u kome navodi da Neruda nije preminuo od raka, kako se ranije mislilo. Saopštenjem je priznat dokument iz marta ove godine, koji je objavio španski list Pais.

„Veoma je moguće, čak i verovatno da je treća strana odgovorna za Nerudinu smrt“, navodi se u dokumentu, prenosi Gardijan.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je na strpljenje i saopštilo da konačni zaključak još nije donesen, jer se čekaju rezultati stručnjaka.

Neruda, najpoznatiji po svojim ljubavnim pesmama, bio je veliki prijatelj marksističkog predsednika Salvadora Aljendea, koji je počinio samoubistvo kako se ne bi predao trupama Augusta Pinočea.

Poznati pisac i nobelovac imao je 69 godina i dijagnostikovan mu je rak prostate, a bio je izuzetno pogođen progonom i ubijanjem svojih prijatelja. Planirao je da izbegne iz zemlje, gde bi mogao da bude uticajan glas u kritici diktature.

Međutim, dan pre njegovog planiranog odlaska odvezen je ambulantnim vozilom u kliniku Santa Marija u Santijagu, gde je lečen od raka i drugih boljki. Zvanično, Neruda je preminuo 23. septembra, ali postoje ozbiljne sumnje da je diktatorski režim odigrao ulogu u njegovoj smrti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво