Читај ми!

Preminuo kantautor Džej Džej Kejl

Autor legendarnih pesama "Cocaine" i "After Midnight", američki kantautor Džej Džej Kejl, umro je od posledica srčanog udara. Čovek kome je gitara predstavljala savršenstvo umetnosti, ostaće upamćen i kao začetnik mešavine bluza, rokabilija, roka i kantrija, poznate kao "Tulsa Sound".

Džej Džej Kejl, jedan od poznatijih muzičara američke i svetske rokenrol scene, umro je juče u Kaliforniji od srčanog udara u 75. godini.

Rođen kao Džon Veldon Kejl u Oklahoma Sitiju 1938. godine, u rok muziku zakoračio je početkom šezdesetih godina 20. veka kao ton majstor, gitarista i pevač. Na muzičkoj sceni Los Anđelesa pokušava da ostvari originalni zvuk i pristup muzici.

U to vreme paralelno radi na muzičkom uobličavanju prvih psihodeličnih rok albuma za druge autore, na svom potpuno originalnom muzičkom stilu, koji je poznat kao "Tulsa Sound" i predstavalja mešavinu bluza, rokabilija, roka i kantrija.

Oblast u kojoj se takođe ostvaruje je pisanje tekstova, gde ostavlja ogroman doprinos svetskoj rokenrol sceni. Tada se odlučuje da u javnost izlazi kao Džej Džej.

Muzičkom zvezdom i legendom učinile ga sedamdesete, osamdeste godine i saradnja sa Erikom Kleptonom, koji je Kejlove pesme Cocaine i After Midnight uvrstio u svoj standardni repertoar.

Najveći hit proslavljenog muzičara ipak je Crazy Mama koja je i u njegovoj verziji dospela skoro do samog vrha američkih top-lista.

Osim muzikom, produkcijom, dizajnom zvuka i pisanjem tesktova Kejl se bavio i sakupljanjem i modifikovanjem gitara i gitarskog zvuka.

„Gitara je ze mene savršenstvo umetnosti“, zapisao je čuveni Amerikanac.

Za kompilacijsko izdanje The Road to Escondido, gde su osim Kejla svirali Erik Klepton i Džon Mejer, Kejl je 2008. godine dobio nagradu Gremi, za najbolji album savremenog bluza.

Na Kejlovom sajtu osim informacije o njegovoj smrti navedeno je: „Nije potrebno da dajete novac, ali on je bio veliki ljubitelj životinja, stoga, ako želite, novac možete donirati lokalnom skloništu za životinje“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво