Читај ми!

Zahvaljujući kostimografkinji Ivani Vasić Ingliš, naše nasleđe je dospelo u američke serije

Kostimografkinja Ivana Vasić Ingliš nedavno je imala zapaženo učešće na “Majskoj izložbi” Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, gde je izlagala kostime i crteže za kostime koje je radila za američku TV seriju „Predstraža“ i za paviljon Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

Ivana Vasić Ingliš je dizajnirala kostime za preko 20 predstava i preko 20 događaja. Osim toga, prehodnih nekoliko godina kreirala je kostime za jedan američki film, dve američke serije, i bila je konsultant za seriju koja je snimana na Havajima.

„Imala sam sreću da je moj suprug, Džonatan Ingliš, ono što amerikanci zovu "film maker", producent, reditelj i scenarista, pa smo mi osnovali našu producentsku kuću 2018. godine i onda su produkcije počele da dolaze u stvari ovamo, a ne da ja idem tamo. Zato je možda moje iskustvo sa stranim produkcijama malo drugačije u odnosu na ljude koji odavde odlaze u strane produkcije. Ali ono što je moj utisak je da je jako strukturisan rad na tim stranim, pogotovo američkim produkcijama i dosta je korporativan, u smislu da moraju da se prate određene procedure“, objašnjava kostimografkinja, gostujući u Jutarnjem programu.

Uglavnom u svoj rad unosi elemente nošnje i mitologije Balkana, a često voli da koristi i kreacije srpskih dizajnera za savremene kostime. Prvi veliki projekat koji su počeli da rade je bila druga sezona serije epske fantastike „Autpust“ (The Outpost).

S obzirom na to da se radnja serije dešava u nekakvom pseudo srednjem veku, odlučila je da im ponudi staroslovensko i balkansko nasleđe, jer, kako kaže, da su otišli na sever, verovatno bi dobili vikinško nasleđe.

„Unela sam staroslovenske rune, rog iz Vinče. Vinčanske figurine i nakit. Enormnu količinu nošnji iz celog regiona“, objašnjava gošća Jutarnjeg programa.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво