Dolazi beba: kako srediti dečju sobu?

Jedan od zadataka budućih roditelja je i sređivanje dečje sobe. Iako će većina vas odlučiti da prvih nekoliko meseci drži dečiji krevetac u svojoj spavaćoj sobi kako bi olakšali noćno hranjenje i kako bi vam beba uvek bila ispred oka, stručnjaci savetuju da se beba što pre navikne na spavanje u dečjoj sobi.

Pre rođenja deteta svi očekivani troškovi mogu da izgledaju poprilično zastrašujuće, međutim na samo sređivanje dečije sobe, uz izuzetak nekoliko neizostavnih komada nameštaja, zaista ne treba potrošiti bogatstvo.

Prebogat je izbor opreme za dečje sobe pa uz malo mašte, kombinovanja i planiranja možete srediti savršen kutak za svoju bebicu i pri tome ostati u okviru planiranog budžeta. 

Uvek je dobra opcija potražiti ideje i inspiraciju na internetu, ali i proveriti ponude nameštaja i opreme za dečije sobe i u brojnim veb-prodavnicama specijalizovanim upravo za dečju opremu.

Svakako iskoristite sve prednosti portala poput Idealno.rs na kojem istovremeno možete pregledati i uporediti sve što će vam zatrebati za uređenje dečije sobe – od ukrasnih zidnih nalepnica do različitih dečijih krevetaca, kutija za igračke, stolova za presvlačenje pa sve do udobnih fotelja i počivaljki u kojima ćete bebu uspavljivati ili podojiti.

Na istom portalu u svakom trenutku možete prelistati aktuelne kataloge vaših omiljenih prodavnica i tako pronaći povoljne cene proizvoda koje želite da kupite. 

Pročešljali smo internet u potrazi za savetima kod uređenja dečije sobe i izbora nameštaja, i ponuda u domaćim veb-prodavnicama. Proverite šta smo otkrili!

Osnovni nameštaj u sobi za bebe

Pre samog uređenja sobe za bebe treba da razmislite šta sve u sobi želite da radite s bebom i treba da razmišljate na duge staze. Izabrani nameštaj, konačni raspored i uređenje dečje sobe treba da vam posluži na duži vremenski rok, barem godinu dana, ako ne i više. Za početak nemojte se toliko opterećivati ukrasima i raznim ukrasnim dodacima za sobu, koliko god slatki bili.

Osnovni nameštaj koji će vam trebati je: dečji krevetac, stočić za previjanje i komoda ili fiokar za organizaciju svih potrepština za negu deteta, posteljine za dečji krevetac, peškiri i pelena. Kada razmišljate kako taj osnovni nameštaj rasporediti u prostoru, imajte na umu da vam stvari poput pelena, odeće, peškira, kremica i maramica moraju biti nadohvat ruke.

Mame se slažu u tome da je u dečjoj sobi vrlo praktično imati i udobnu fotelju ili malu sofu na kojoj se mogu sa bebom maziti, čitati joj priče, podojiti je i slično. Ako se odlučite za sofu umesto fotelje, dodatni plus će biti što može poslužiti kao dodatni ležaj kada vam bake dođu u goste ili u trenucima kada želite provesti više vremena uz dete, a ne želite da ga donesete u svoj krevet.

Najskuplja stavka sa spiska osnovnih komada nameštaja za bebinu sobu je definitivno dečiji krevetac. Možete da se odlučite za klasičan dečiji krevetac ili za kolevku za koju ipak treba da imate na umu da će je beba brzo prerasti.

Razni modeli krevetaca su dostupni u veb-prodavnicama, neki modeli su praktičniji jer imaju pomične stranice koje se mogu spustiti ispod kreveca, a krevetac se onda može spojiti s roditeljskim krevetom. Neki od modela imaju ugrađene fioke i police za čuvanje raznih potrepština, podnicu podesivu po visini, a neki kreveci mogu rasti sa vašim detetom, odnosno uz kupovinu dodatnih nastavaka mogu se produžavati i pratiti detetov rast.

Uz odabir kreveca potrebno je izabrati i dušek pravilne veličine, a na raspolaganju su vam i razni dodaci za krevece poput baldahina (koji može biti praktičan leti zbog veće dnevne svetlosti i dosadnih komaraca), tekstilni setovi za krevetac koji prikrivaju stranice kreveca i setovi posteljine.

Dodatna dečja oprema u bebinoj sobi

Kada nabavite gore spomenute osnovne komade nameštaja za bebinu sobu, treba razmisliti i o malim detaljima kojima ćete srediti sobu, dati joj dašak originalnost i udobnosti, ali i o svim drugim potrepštinama i opremi za negu dece koja će vam biti potrebna od samih početaka.

Nakon što odredite raspored u sobi, razmislite da li želite da okrečite zidove, nešto na njima da nacrtate ili da ih ukrasite predivnim zidnim nalepnicama. Proverite u kakvom je stanju pod, da li želite da ga prekrijete tepisonom ili mekanim tepihom. Beba će za čas početi da puzi, svakako savetujemo da na samom početku obezbedite utičnice sigurnosnim nastavcima, da kablove odignete od poda i da osigurate sav nameštaj koji bi se mogao prevrnuti na bebu.

Bebe u prvim mesecima svoga života vide mutno i jedino što mogu da razlikuju su jaki kontrasti. Imajte i to na umu kod sređivanja dečije sobe – razmislite o tamnim zavesama ili tepihu u kontrastnoj boji, ali i kod biranja dodatne opreme poput vrteški za krevetac koji može imati detalje u jarkim bojama kako bi i bebi bio zanimljiv.

Posvetite važnosti i izboru rasvetnih tela – upečatljiva zidna ili plafonska lampa, podna lampa s funkcijom prigušivanja svetla ili zgodna dečja noćna lampa učiniće ogromnu razliku u finalnom uređenju dečije sobe. Razmišljajte praktično i pobrinite se da dobro budu osvetljena ona mesta na kojima vam treba više svetlosti, na primer, iznad stola za previjanje ili uz fotelju za čitanje priča za laku noć.

Kako beba bude rasla trebaće vam sve više mesta za odlaganje i skladištenje odeće, razne dečje opreme i igračaka, svakako imajte i to na umu pa nađite mesta za ukrasne vreće za igračke, ili praktične kutije, za još pokoji fiokar ili možda police. 

Nekoliko saveta kod sređivanja sobe za bebe

Prihvatite korišćenu dečiju opremu

Uzmite u obzir korišćenu dečiju opremu koju vam nude prijateljice. Ne mora sve biti potpuno novo, posebno kada je reč o nameštaju. Zašto ne biste prihvatili kvalitetan ram dečjeg kreveca i dokupili novi dušek i posteljinu? Bebe će ga ionako prebrzo prerasti. 

Birajte prirodne materijale kad god je to moguće

Kod biranja bilo kakve tekstilne opreme – od odeće za bebe, peškira, ćebenceta ili posteljine za krevetac pa sve do biranja boje za zidove ili komodu, pripazite da to budu eko-frendli, prirodni i neškodljivi materijali i boje.

Dvaput razmislite o rasporedu nameštaja u prostoriji

Bebe ne bi trebalo da budu na promaji, u blizini radijatora, pored prozora i slično, pa definitivno treba razmisliti o položaju kreveca, povijalice i fotelje u kojoj ćete zajedno sedeti. Održavajte istu prijatnu temperaturu u dečijoj sobi, nemojte koristiti nikakve dodatne mirise ili osveživače i razmislite o nabavci ovlaživača vazduha koji će vam i te kako poslužiti u zimskom periodu.

Jednostavno sredite krevetac

Pedijatri se slažu da su u krevecu potrebni jedino nepropusna navlaka za dušek i odgovarajuća pamučna posteljina kako bi vašoj bebici bilo udobno i prijatno. Dodatni jastučići, ćebad, zaštite za stranice krevetića i slični dodaci su nepotrebni, a mogu biti i štetni za bebu.

Ne preterujte sa sitnicama

Koliko god bilo teško odoleti preslatkoj opremi za bebe, posebno ako vam je prva, pokušajte biti racionalni i praktični i birajte one stvari za koje ste sigurni da vam trebaju i da ćete ih dugo koristiti. One neka budu kvalitetne i izdržljive.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво