Zimska kolekcija za najbolje prijatelje

Ukoliko vam je hladno kad se temperatura spusti u minus, onda je sigurno i vašem ljubimcu. Od pre nekoliko godina na ulicama sve je više obučenih životinja. Šta je u trendu ove zime kada su četvoronošci u pitanju?

Mnogi kažu da odelo ne čini čoveka, a vlasnici ljubimaca dodaju da, ipak, čini psa. I ne samo da ih ugreje od zime ili zaštiti od kiše, garderoba za ljubimce je postala za stvar prestiža.

Moda za ljubimce je poslednjih godina sve popularnija, pa tako ljubimci imaju letnju, ali i zimsku garderobu. Ove zime u trendu je vojničko odelo, ali vlasnici sve češće traže i bunde za svoje četvorošce.

O novoj modi za životinje raspitujemo se u jednom prestoničkom krojačkom salonu. Gordana je diplomirani ekonomista, koja je pre pet godina pokrenula ovaj posao.

„Slučajno sam sašila svome kučetu, trebalo mu je odelce da bude udobno da izgleda lepo, i tako, sašila sam jedno odelce, svidelo mi se i krenula sam“, objašnjava Gordana Miljković iz salona za pse.

Nekada je šila za ljude, a onda je pronašla manje zahtevne mušterije. U tandemu sa krojačicom Milkom stvara neobične odevne komade za kuce.

„Ako krenemo sa tek započetim modelom onda duže traje, dok se iskroji i dok se te mere razrade, dok se napravi šablon dok se proveri da li to zaista tako stoji jer kod kuce je drugačije, ja radim i za ljude, ali ovo je potpuno druga dimenzija“, ukazuje krojačica Milka Šild.

Odelca nastaju najpre od nepromočivih materijala ali i od vune i pamuka.

„Materijal me vodi i kuče, nije isto za maltezera i nije isto za buldoga. Svako kuče ima neku boju koja mu dobro stoji. Mislim da ta garderoba koju kuče nosi treba da bude lepa ali i da treba da bude u skladu sa vlasnikom. Prvo da odgovara kuci, a onda da odgovara i vlasniku“, kaže Gordana.

Kao i kod ljudi, tako i kuce sa punijim stasom teško pronalaze garerobu, dok ljubimci koji nose veoma malu veličinu ne moraju da brinu.

„Mali kučići moraju da se oblače, to stoji, čak i veliki za koje je teško naći, ali češće mi se obraćaju vlasnici velikih pasa. Pokisnu, onda oni uđu mokri u stan i treba da se osuši. Ovako su zaštićeni, kao što se mi štitimo od kiše i njih treba zaštiti. To su, ipak, kućni ljubimci“, napominje Gordana.

Na komentare da je ovaj njen posao pomodarstvo ne obraća pažnju.

„Sada se oni oblače, a kada smo počeli da radimo nisu se oblačili, to je zanimljivo, ali jednostavno, malo je ljudi koji bi da njihovo kuče bude nešto malo lepše obučeno“, navodi ova dizajnerka za životinje.

Gordana kaže da se ručni rad ne ceni dovoljno i da teško može da parira kineskoj robi. Uprkos tome, od posla ne odustaje već nastavlja da prati modu za ljubimce. Tako nam otkriva da će predstojećeg proleća u trendu biti cvetni dezeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво