Tepisi – sakupljači prašine koje volimo

Uprkos tome što ih zovemo sakupljačima prašine i svesni smo da bi održavanje životnog prostora bez njih bilo daleko jednostavnije, ne odričemo ih se tako lako. Važan su deo svakog enterijera. Tepisi prostoriji daju toplinu i u velikoj meri utiču na opšti utisak koji na nas ostavlja svaki dom.

Теписи – сакупљачи прашине које волимо Теписи – сакупљачи прашине које волимо

Kriterijumi za kupovinu tepiha po sopstvenoj meri - tkanje i materijal

Tepisi su, uz presvlačenje garnitura i promenu zavesa, jedan od tri elementa čijom promenom lako dobijamo novu atmosferu doma. Trenutno su veoma popularni tanki tepisi sa ravnim tkanjem. Ekipa RTS-a raspitala se šta znači određena gustina tkanja po metru kvadratnom i na koje stvari moramo da obratimo pažnju kako bismo uočili jasne karakteristike tepiha.

Danilo Plavšin, izvođač radova, objasnio nam je da gustina tkanja određuje čvrstinu tepiha. To ne znači da su takvi tepisi obavezno kvalitetniji, ali svakako su lakši za održavanje. Tepisi ređeg tkanja brže se i više pune prašinom.

Pored gustine tkanja, pri odabiru tepiha raspitujemo se i od kojih su materijala izrađeni. Najprodavaniji su, svakako, sintetički.

„Sintetički tepisi mogu biti različitog kvaliteta. Ako su kvalitetniji teško je primetiti da nisu izrađeni od prirodnih materijala. Imaju izuzetno finu završnu obradu pa kada ga dodirnete nemate osećaj da je sintetički“, objasnio je Plavšin.

Tepisi od prirodnih materijala, posebno dizajnerski, svakako su jedinstveni, udobni, a veoma često i stvar prestiža. Bez obzira na prednosti, nije moguće da se baš svaki tepih izrađen od prirodnih materijala iskroji po želji.

„Većina tih tepiha dozvoljava da se iseče samo u dva oblika – kvadratni i pravougaoni. Razlog je taj što su ručno rađeni tepisi ili oni od svile, pamuka, vune, jute, urađeni u specifičnim i nesvakidašnjim dezenima, koji ograničavaju način sečenja i opšivke“, istakao je Plavšin.

Njihovim postavljanjem postiže se i efekat dominacije prostorom, tako da ne moraju biti velikih dimenzija.

Viskoza je takođe prirodan materijal koji se često koristi za izradu tepiha. Danilo naglašava da postoji velika paleta boja i dezena koji su kupcima na raspolaganju.

Biraju se pomoću ton karti, koje su napravljene na osnovu šifri iz kataloga, a pokazuju kako odabrani tepih izgleda na oko, a kako „na dodir“.

„Uvek se borimo da imamo i tu vrstu uzoraka kako bi ljudi precizno i bez rizika od greške izabrali baš onakav tepih kakav su zamislili“, kaže Danilo Plavšin.

Na tržištu se nalaze i tepisi koji se od svih ostalih razlikuju po upadljivim reljefima.

„Nije ravan tepih, nije ni čupav već po sebi ima različite oblike i različite visine. Kada su izrađeni od svile ili vune, cenu određuje i njihova debljina“, opisuje Danilo.

Održavanje tepiha

Kada kupujemo tepih, razmišljamo i o njegovom održavanju pa je dobro napomenuti da tepisi od prirodnih materijala (svile, pamuka, lana, vune, jute...) zbog svoje osetljivosti ne mogu ići na mašinska pranja i ceđenja.

Sintetički su svakako otporniji i cenovno povoljniji. Ali, izbor je uvek samo na nama, a pravimo ga s ciljem da nam u prostoru koji uređujemo bude prijatno i lepo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво