Čitaj mi!

Venčanice kroz istoriju

Buduće neveste inspiraciju za sopstvenu venčanicu mogu pronaći u Muzeju primenjene umetnosti, gde su prvi put izložene venčane haljine s kraja XIX i početkom XX veka. Karakteriše ih vrhunski kvalitet i elegancija, što se zahteva i od savremenih modela za „najsrećniji dan“.

U okviru stalne postavke, Muzej primenjene umetnosti prvi put nam izložbom predstavlja venčane haljine u Srbiji u drugoj polovini XIX i početkom prošlog veka, luksuzne komade odeće koje su nosile pripadnice srpskog građanskog društva.

Mala, ali reprezentativna jeste kolekcija devet venčanih haljina koje se čuvaju u Muzeju primenjene umetnosti.

Najstarija haljina je iz 1878. godine. Najglamurozniji i najelegantniji primerak je veridbena haljina izrađena 1909. godine u Parizu, kreacija britanske modne kuće „Redfern". To je prvi primerak odeće visoke mode koji je dospeo u zbirku muzeja.

Venčana haljina uvek je pratila modnu liniju svog vremena.

„Njihovi zahtevi su bili veliki, one su želele da budu obučene kvalitetno, luksuzno i da prate evropske modne trendove", izjavila je Draginja Maskareli, autor izložbe.

Izloženi modni predmeti priča su o modi i običajima.

Kustosi muzeja ističu da su izvor informacija o kulturi građanskog društva u Srbiji u drugoj polovini XIX i početkom XX veka.

Interesovanje za izložbu je veliko, a posetioci mogu uživati u lepoti odabranih eksponata do 22. oktobra.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">