Četiri decenije „Ju grupe“

Pretposlednji dan novembra ima poseban značaj za one koji vole pesme „Crni leptir“, „Čudna šuma“, „Od zlata jabuka“, „Mornar“. Slavljenički koncert povodom četiri decenije od osnivanja „Ju grupe“, kao i novi album, rok veterani najavljuju za sledeću godinu i obećavaju da će svirati do poslednjeg daha.

Beogradski sastav Ju grupa (Yu grupa) obeležiće 29. novembra 40 godina od osnivanja, kao najdugovečniji rok sastav koji još aktivno radi na prostoru bivše Jugoslavije.

„Planirali smo proslavu, imali više ideja, ali nijedna nije u potpunosti odgovarala, tako da će 29. novembar biti proslavljen u krugu grupe. Ostavili smo za sledeću godinu promotivno-koncertne aktivnosti povodom tih 40 godina", rekao je basista Žika Jelić.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se snimak njihovog nastupa na ovogodišnjem „Bir festu" u Beogradu iskoristi za DVD izdanje.

„U planu je i novi album, prvi od Dugo znamo se iz 2005. godine, kao i slavljenički koncert u nekom većem prostoru", najavio je veteran jugoslovenske rok scene.

Bivši članovi Džentlmena, Žika Jelić, njegov brat, gitarista i pevač Dragi Jelić i bubnjar Velibor Bogdanović, udružili su snage sa klavijaturistom Miodragom Okrugićem i formirali 1970. godine novi sastav.

Novoosnovani bend nastupio je prvi put te godine 29. novembra, na Dan Republike, najveći praznik bivše Jugoslavije, u zemunskoj diskoteci „Sinagoga".

„Disk džokej Zoran Modli posetiocima je predložio da daju naziv grupi. Miroslav Stanivuk je zvanični kum Ju grupe. Na ulaznici je napisao da ne bude dugačko Jugoslavija, neka bude kratko 'Yu'. To je znak poznat u celoj Evropi i svetu. To nam se mnogo dopalo", prisetio se Jelić.

Prvi singl Ju grupe bila je etno obojena Nona (1971), a pošto je Okrugića zamenio gitarista Miodrag Bata Kostić, uz njegovu pomoć bend nastavlja da koristi elemente narodne muzike u singlovima Kosovski božuri (1972) i Sama (1974).

„Slušajući svakojaku muziku u mladosti, narodna muzika je bilo dosta zastupljena. Verovatno je to negde u nama lagano usađeno. Na nekim probama smo iz zafrkancije sviruckali neke narodne motive i tako su nastale te pesme", opisuje nastanak nekih od hitova Jelić.

Bez Kostića i Bogdanovića, uz novog bubnjara Rašu Đelmaša, Jelići za zagrebački „Jugoton" snimaju kultni prvi album koji nosi naziv Ju grupa (1973) na kojem su se našli klasici benda Noć je moja, Čudna šuma i Crni leptir.

„Grupa ne računa ni na jednu ili računa uvek na pogrešnu pesmu da će da bude hit. Za Crnog leptira mislio sam da je neka tamo pesma. Čudna šuma mi je bila tipično dečja pesma, ali eto ostade da živi do danas. Super je osećanje da je to ostalo da živi toliko dugo godina", otkriva Jelić.

Uz česte promene postave i stalno prisutnu braću Jelić, Ju grupa nastavila je da snima albume i svira do 1981. godine, kada im je u požaru kombija izgorela oprema, a Žika Jelić zaradio povrede koje su ih prisilile na višegodišnju pauzu u radu.

Ju grupa vratila se na muzičku scenu na velika vrata koncertom „Legende Ju roka" koji je 1987. godine u Zagrebu okupio najznačajnije domaće rok izvođače šezdesetih i sedamdesetih godina.

Beogradski bend potom je potpuno revitalizovao karijeru velikim hitovima Od zlata jabuka i Mornar.

„Uz Batinu pesmu Od zlata jabuka znali smo da nema mnogo reskiranja, niti da razmišljamo da li će biti sve kako treba, iako su nam mnogi prognozirali težak i neuspešan povratak. Čak i naši poznanici, ali odlično je prošlo", ocenio je basista grupe uoči jubileja.

Od albuma Rim 1994, dvojici rok veterana pridružuje se njihov bratanac Petar Jelić kao gitarista.

Žika Jelić obećava poštovaocima zvuka Ju grupe da će momci nastaviti da sviraju „do poslednjeg daha".

Ju grupa nastala je 100 posto iz ljubavi prema muzici. To je uslovilo da trajemo. Okej je kad se baviš rokenrolom, a mama i tata te podupiru u materijalnom smislu, ali treba živeti od te muzike kao mi. To je hazardersko upuštanje u dalje tokove života. To nije nimalo jednostavno", zaključio je Jelić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво